Kéz a kézben a szegedi egyetem és a világ legnagyobb oktatási platformja

Versenyelőnyt jelenthet a szegedi egyetem számára, hogy idehaza elsőként kötött megállapodást a világ legnagyobb oktatási platformjával, az amerikai a Courserával, aminek egyenes következménye, hogy az SZTE halagatói és oktatói ingyenesen férhetnek hozzá a platform oktatási anyagaihoz.
Bod Péter

2023. január 23. 15:41

Kéz a kézben a szegedi egyetem és a világ legnagyobb oktatási platformja

A Coursera legfeljebb a nagyközönség előtt ismeretlen, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hallgatói és oktatói számára nem. A COVID időszaka alatt az Egyesült Államokhoz köthető cég az online oktatásra való átállás keretében már a szegedi egyetem rendelkezésére bocsátotta az oktatási anyagait.

 

Egyebek mellett erről is beszélt Rovó László, az SZTE rektorra hétfőn délelőtt a rektori hivatal dísztermében megrendezett ünnepségén, ahol a korábbi megállapodás bővítéséről írtak alá megállapodást ünnepélyes körülmények között. Az eseményen részt vett Jeff Maggioncalda, a Coursera ügyvezető igazgatója, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány elnöke és Fendler Judit, az egyetem kancellárja.

 

A világ felsőoktatásában, de nem csak ott elfoglalt helyét jól jelzi a Courserának, hogy 113 millióan tanultak oktatási online oktatási anyagaikból. A Courserát 2012-ben alapították, amely mára ma a világ legnagyobb online oktatási felülete lett. Rajta keresztül 275 felsőoktatási intézmény és vállalat legjobb képzései érhetők el. Többek között a Yale, a John Hopkins Egyetem, a Google és az IBM kínál itt digitális tanfolyamokat – hangzott el a hétfői szegedi eseményen.

 

Az SZTE és az amerikai oktatási platform közötti együttműködés 2020 tavaszán kezdődött, ekkor 2500 linencszel támogatta a Coursera a szegedi egyetemet. Az együttműködés sikerességét jelzi, hogy szegedi hallgatók és oktatók közel tizenhatezer kurzust végeztek el. Mint kiderült, legtöbben gazdaságtudományi, műszaki, a fenntarthatósággal kapcsolatos és kommunikációs tanagyagokat választottak. Hétfőn ennek a korábban megkötött megállapodásnak a bővítéséről írtak alá szerződést a felek.

 

 

A két fél közötti együttműködésre jó példa, hogy a SZTE-n készült el a Tanulás tanulás címet viselő oktatóanyag, amely bekerült a Coursera kínálatában.

 

Az ünnepélyes aktus után Jeff Maggioncalda, a Coursera ügyvezető igazgatója közel félórás előadásban mutatta be több száz fős hallgatóságának az oktatási platform nyújtotta lehetőségeket. 

 

A megállapodás versenyelőnyt jelent a szegedi egyetemnek – nyilatkozta az eseményt követően Szabó Gábor, alapítványi elnök a Szeged.hu-nak és a Szeged Televíziónak. Hangsúlyozta, és egyben utalt a Coursera ügyvezető igazgatójának  elhangzott előadására, ami szerint az oktatási platform nem helyettesíti a klasszikus, hagyományos, jelenléti egyetemi oktatást, hanem kiegészíti azt.

 

Hozzátette azt is, hogy a szegedi egyetemi hallgatóknak a most bővített megállapodás értelmében nem kell fizetni a platform használatáért, aminek díjazása elérheti a több száz dollárt.