Kevés méz van és annak is brutálisan magas lesz az ára

Még nem lehet érezni a mézhiányt a boltokban, pedig a tavalyi rossz év miatt kevés mézet tudtak termelni a méhészek. Ráadásul egyes típusokból hiány is lesz. Az biztos, nagy drágulásra kell számítani.
Vass Imre

2022. január 26. 20:12

Kevés méz van és annak is brutálisan magas lesz az ára

Fazekas Gyula, a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének elnöke a Világgazdaságnak elmondta, a méz felvásárlási ára magasra emelkedett. A bolti méz biztosan drága lesz, mivel a mézkiszerelők és a boltok is rárakják még a hasznukat az amúgy is drága termékre.

 

A 2021-es mostoha időjárási körülmények miatt ismét rossz év volt a méhészek számára - mondta a Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. 

 

A piacokon a termelők kilónként 3 és 4,5 ezer forint között árulták az üveges akácmézet. A fő gondot az jelenti, hogy a világon megemelkedett a természetes méz ára, ami Magyarországon az export és a forint gyengesége miatt fokozottan igaz, ezért is emelkedtek történelmi csúcsra a felvásárlási árak. Az importnak sem lesz árcsökkentő hatása, mivel a szomszédos országokban is gyenge lett a termés, a Kínai méz iránt meg nagy a bizalmatlanság, mivel onnan sokszor hamisított méz került a piacra.