Kevés esély maradt arra, hogy megkapjuk az uniós 3000 milliárdot

A piac rögtön be is árazza a helyzetet: a forint 408-ról 414-re gyengült az euróhoz képest.
Cservenák Zoltán

2022. november 17. 13:45

Kevés esély maradt arra, hogy megkapjuk az uniós 3000 milliárdot

A Bloomberg hírügynökség alapján írta meg a Telex, hogy az Európai Bizottság elégedetlen a 17 pontos magyar vállaláscsomaggal, és november 22-én nem tárgyalják a helyreállítási pénzek ügyét. Így viszont az uniós pénzügyminisztereknek alig marad idejük az utolsó, december 6-i ülés előtt értékelni a helyzetet. 

 

Ha viszont decemberben nem tudnak dönteni, akkor Magyarország elbukja a helyreállítási alap pénzeit.

 

Közben – érthető okokból – egyre több ország gondolja úgy, a visszatartott uniós pénzek ügyét felhasználja az uniós politikában arra, hogy jobb belátásra térítse Orbánékat, és

  • fogadják el az Ukrajnának szánt 18 milliárdos segélycsomagot, valamint
  • szavazzák meg a 15 százalékos uniós társasági adóminimumot.

 

A helyzetet nehezíti Petri Sarvamaa, az Európai Parlament magyar jogállamisági eljárás egyik ügyvivőjének kijelentése, miszerint:

 

„Értékelésünk szerint bár Magyarország a helyes irányba tett lépéseket, de ha a 17 kiigazító lépést megnézzük, akkor egyszerűen lehetetlen arra a következtetésre jutni, hogy ezek teljesen megszüntetik az uniós költségvetésre és az uniós pénzekkel való hatékony gazdálkodásra leselkedő veszélyeket Magyarországon”

 

– értesült a Portfolio.hu. Ráadásul Sarvamaa azt is mondta, arra számítanak, az Európai Bizottság továbbra is veszélyben lévőnek látja az uniós pénzeket Magyarországon, így fenntartják majd három operatív program költségkeretének 65 százalékát visszatartani. Ez a 3000 milliárd forint nagyon hiányzik majd a magyar költségvetésből.

 

A Portfolio.hu idézi Sarvamaa-t, aki azt mondta,

 

„a magyar előrelépés alapján azt még meg kell várni (nem tudja, hogy mi lesz a kifutása), hogy a Magyarország felé felfüggesztett összeg megegyezik-e majd a fenti javaslatban megfogalmazott 7,5 milliárd euróval, vagy csökkenteni fogják”.

 

Címlapon

mutasd mind