Kettős ünnep Kiskundorozsmán: főhajtás Dankó Pistának és a helyi kiválóságoknak

Egy éve állították a világhírű cigányprímás, Dankó Pista egész alakos szobrát a dorozsmai szélmalom mellett, és most első alkalommal adták át a Kiskundorozsmáért Emlékérmeket. Ünnepelt a településrész.
Bod Péter

2022. október 09. 15:52

Kettős
ünnep Kiskundorozsmán: főhajtás Dankó Pistának és a helyi kiválóságoknak

Közadakozásból teremtették elő a helybeliek az egész alakos Dankó Pista-szobor felállításához szükséges költségek fedezetét. Az alkotást közel egy éve, tavaly szeptemberben avattak fel – hangzott el vasárnap a helyi szélmalomnál, a szobor közvetlen szomszédságában rendezett ünnepen, aminek Fodor Antal önkormányzati képviselő volt a szónoka.

 

A dorozsmai részönkormányzat dísz-képviselőtestületi ülést tartott, ezen első alkalommal adták át a Kiskundorozsmáért Emlékérmet négy arra érdemes dorozsmainak. Idén 

  • Jenei Katalin nyugalmazott tanító, évtizedes helyben végzett pedagógiai munkájáért, 
  • Komáromi Csaba helytörténész, a településrész múltjának kutatásáért, 
  • Miklós Sándor, a helyi Szélmalom Étterem alapítója, egyben a helyi Tökfesztivál elindítója és 
  • Szunyog Mihály, a Dorozsmai Íjászok Baráti Köre Sportegyesület elnöke, országos bajnok íjász 

kapta a részönkormányzat elismerését. A halála után Szegedért Emlékéremmel kitüntetett Deli Albin hangját felvételről játszották be a vasárnapi ünnepségen.

 

 

Fodor Antal szerint ők négyen sokkal többet tettek a helyi közösségért, mint ami elvárható. Egyben megjegyezte: a díjat kapó dorozsmaiak munkássága a legkülönbözőbb területeket öleli fel.

 

A műsorvezető, Antal Anikó meleg szavakkal emlékezett meg a nemrégiben elhunyt nagy dorozsmai lokálpartiótáról, Deli Albinról, aki kezdeményezte a Dankó Pista-szobor felállítását, és aki ha élne, biztosan ott lett volna a vasárnapi ünnepségen.  

 

Az emlékérmeket Binszki József, Szeged frissen megválasztott alpolgármestere adta át. Elmondta a Szeged.hu-nak, hogy helyi identitástudatot erősítik azok a kitüntetések, amiknek átadására egy éve nyílt lehetőség egy közgyűlési döntésnek köszönhetően. Ennek kezdeményezője Fodor Antal képviselő volt.

 

Az eseményhez kapcsolódó kulturális műsor kiemelkedő része volt a Szegedi Szimfonikus Zenekar Arany-Ezüst Quartett minikoncertje.