Kétszer segít, aki gyorsan segít: a szegedi egyetem azonnal fogadja az Ukrajnából átjelentkező hallgatókat

Az orosz-ukrán háború miatt minden más mellett ellehetetlenül az ottani egyetemi képzés. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) más hazai egyetemekkel együtt azonnal fogadja az onnan érkező hallgatókat, hogy ne szakadjon meg a képzésük.
Bod Péter

2022. március 11. 14:22

Kétszer segít, aki gyorsan segít: a szegedi
egyetem azonnal fogadja az Ukrajnából átjelentkező hallgatókat

A SZTE saját hatáskörben intézkedett, amikor úgy döntött, hogy valamennyi itt tanuló ukrajnai hallgató számára egyszeri rendkívüli, kétszázezer forintos szociális segélyt folyósít – mondta el a Szeged.hu érdeklődésére Szakál Péter, az egyetem oktatási igazgatója.

 

Mellette eltörölte a tandíjat azoknak az ukrajnai hallgatóinak, akik önköltséges képzésben részesülnek Szegeden. Valamennyi itt tanuló ukrajnai hallgatójának felajánlották, hogy szállást biztosítanak valamelyik helyi egyetemi kollégiumban szüleik, hozzátartozóik részére, amennyiben ezt igénylik.

 

A segítségnyújtás ezen is túlmegy, mert ezt a lehetőséget az SZTE valamennyi dolgozója hozzátartozói számára fenntartják és megadják – sorolta az eddig ebben az ügyben meghozott intézkedéseket Szakál Péter. 

 

Az egyetem, hasonlóan más magyarországi egyetemekhez, felajánlotta az ukrajnai egyetemeken tanulóknak, hogy amennyiben szeretnék, az SZTE-n folytassák tanulmányaikat. 

 

A megfogalmazás azért is nagyon fontos, mert nem kizárólag ukrán állampolgársággal rendelkezők előtt nyitott ez a lehetőség, hanem olyan harmadik országból érkezett hallgatók előtt is, akiknek az ukrajnai egyetemi tanulmányaik a háború miatt ellehetetlenült. Ilyenek is sokan vannak.

 

A szegedi egyetemi képzések iránt érdeklődő, Ukrajnából érkező hallgatók számára elektronikus jelentkezési felületet nyitottak meg, amelyen már eddig is több százan érdeklődtek – tudtuk meg az egyetem oktatási igazgatójától. Sőt, az idő rövidsége ellenére hét Ukrajnából érkezett hallgató már bekapcsolódott az a Szegeden folyó képzésbe.

 

Egyetlen kivételt – tudtuk meg – az orvostanhallgatói rezidensképzés jelent, mert ide adminisztratív okok miatt nem tudják átvenni az Ukrajnából érkezőket. Minden más szakra igen, ahogyan az orvosi kar alsóbb évfolyamaira is. 

 

Valamennyi Ukrajnából érkező, és az egyetemre átvett hallgatót vendéghallgatóként kezelnek, tandíjat nem kell fizetniük, és ingyenes szállást biztosítanak részükre a Károlyi Kollégiumban vagy az öthalmi diáklakásokban 

 

Mint a Szeged.hu-nak nyilatkozó Szakál Péter elmondta: a keresztfélév miatt most viszonylag sok szabad kollégiumi férőhellyel rendelkezik az egyetem, így rövidtávon nem okozhat gondot az Ukrajnából érkező hallgatók elszállásolása.

 

Egyelőre nem sokat tudni, hogy hosszabb távon mi lesz a szegedi egyetemre átvett, a szomszéd országból érkezett diákokkal. Ez vélhetően már állami és kormányzati hatáskörbe tartozó döntés lesz a jövőben.

Címlapon

mutasd mind