Kétszázötven program várja a betűk szerelmeseit

Csongrád megye 35 településének 55 intézményében összesen 250 programot kínál októberben a Somogyi-könyvtár az Országos Könyvtári Napok keretében. Idén is megrendezik a hagyományos Könyves vasárnapot, ahol kedvezményes beiratkozással várják az érdeklődőket.

2018. szeptember 28. 16:26

Kétszázötven program várja a betűk szerelmeseit

Október 7-én rendezik a könyves vasárnapot, ekkor változatos programok mellett használt könyvek árusítása, régi könyvek aukciója és családi vetélkedő várja a látogatókat, akik aznap fél áron iratkozhatnak be.

Neves íróvendégekkel és izgalmas témákkal várja az irodalombarátokat a Somogyi-könyvtár az Országos Könyvtári Napok idei rendezvényein. Az országosan egy hétre, október 1-től 7-ig meghirdetett programhoz egész hónapra szóló, könyves kínálattal kapcsolódik a Dóm téri bibliotéka és tizenhárom fiókintézménye Szegeden.

Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója a programsorozatról tartott pénteki sajtótájékoztatón elmondta, a több száz rendezvény mindegyike ingyenes lesz.

Az idén három kiemelt eseménysorozat, évforduló – a családok éve, a kulturális örökség európai éve és a Nemzeti Kulturális Alap létrehozásának 25. évfordulója – köré csoportosuló programok közül csaknem kétszázötvenet – író-olvasó találkozókat, színházi és zenei produkciókat, ismeretterjesztő előadásokat, vetélkedőket – rendeznek a megye 35 településeinek könyvtáraiban.

Az igazgatónő kiemelte, évek óta nagyon népszerű az ebben a formában 2006-ban útjára indított Országos Könyvtári Napok. Tavaly 1878 település 2229 intézményében 7249 programot szerveztek országszerte, amelyeket közel 252 ezren látogattak.

Az idei szegedi programok célja bemutatni az intézmény sokszínű szolgáltatásait, amelyek segítséget nyújtanak az emberek tájékozódásához, tanulásához, kulturált szórakozásához.

A rendezvénnyel most is igyekeznek azokat is elérni, akik még nem rendszeres könyvtárlátogatók – mondta el a bibliotéka vezetője.

A Somogyi-könyvtár központi épületében, a Dóm téren október 2-án, kedden a gyermekeknek szóló kedvelt regények, a Rumini és Lengemesék sorozatok szerzőjével, Berg Judittal találkozhatnak a legkisebbek és szüleik.

A könyvtári napok során évek óta kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy közelről is megismertessék egymással a helyi szerzőket és olvasóikat. Az idén Csikász Lajos a történelmi regények születéséről beszél, Bene Zoltán Áramszünet című regényét, Bátyi Zoltán pedig Csókolj meg, Júdás! című novelláskötetét mutatja be a közönségnek.

Az idei őszi könyvünnep egyik kiemelt vendége lesz a Dóm téri üvegpalotában Juhász Előd zenetörténész, akit legtöbben a legendás Zenebutikból ismernek. Az idén nyolcvan éves műsorvezetővel október 3-án, szerdán délután 5 órakor találkozhatnak a szegediek.

Októberben a Somogyi-könyvtár Szegeden működő tizenhárom fiókkönyvtárában félszáz program várja a betérőket. Többek között papírszínházzal, családfakutatással, gyékényszövők bemutatójával és szellemi vetélkedőkkel kedveskednek az olvasóknak.

 

Címlapon

mutasd mind