Kétszázezer forintot gyűjtött össze a Boldizsár-családnak a Somogyi-könyvtár

A könyvek, az olvasók és a könyvtár segítettek.
Bod Péter

2022. január 12. 14:24

Kétszázezer forintot gyűjtött össze a Boldizsár-családnak a Somogyi-könyvtár

Tíz éve született meg a gondolat, hogy könyvekből épített karácsonyfával ünnepelje a Somogyi-könyvtár a karácsonyt. Az olvasók tetszését azonnal elnyerte a kezdeményezés. A harmadik évtől fogva az olvasók az általuk felajánlott összegért megvásárolhatták, a karácsonyfa darabjait, vagyis a könyveket – mondta el Sikaláné Sánta Ildikó igazgató.

 

Az ebből befolyó összeget jótékonysági célra ajánlották fel az elmúlt nyolc évben. A legjobb hasznosulás érdekében a könyvtár az elmúlt években több civil szervezettel vette fel a kapcsolatot, hogy segítsenek kiválasztani a leginkább rászoruló családot. Ezt a feladatot idén a három éve Sándorfalván alakult Csimota Kacaj Egyesület vállalta magára. 

 

Javaslatuk alapján került az adomány ebben az évben a Bakson élő Boldizsár-házaspárhoz, akik öt gyereket nevelnek.

 

Az ünnepélyes adományátadáson a Somogyi-könyvtárban a szülőkkel együtt jelen volt Boldizsár Cintia és Emília. A szülők korábban Szegeden éltek, de időközben Baksra költöztek, és mint elmondták: házuk fűtéskorszerűsítésére és tüzelőre költik a pénzt.

 

 

A könyv és vele az olvasás mindennapi része a Boldizsár-család életének, akik a helyi és az iskolai könyvtárból kölcsönöznek. Este nem múlhat el meseolvasás nélkül. Az idősebb testvérek szívesen magukra vállalják ezt a feladatot – hallhattuk a szülőktől.

 

Boldizsár Tibor és felesége Juliana jelenleg kétéves képzésben vesznek részt, hogy a jövőben szakápolóként dolgozhassanak. A jövőbeli biztos megélhetés lehetőségét látják abban, hogy szakmát tanulnak. Azt is elmondták, példát szeretnének mutatni gyerekeiknek, hogy tanulással előre juthatnak az életben. 

 

Az egyesület célja megalakulásától fogva éppen az, hogy környékben élő, rászoruló, gyerekeket nevelő családokat támogasson – mondta el a sajtóeseményen Szalmáné Szeri Bettina, a Csimota Kacaj Egyesület vezető-helyettese. Pénzadományok mellett különféle programokat szervez az egyesület a rászorulóknak. 

 

A Somogyi Könyvtár és a Csimota Kacaj Alapítvány második együttműködése volt a mostani – tudtuk meg. Korábban nagyon sikeres iskolatáska-gyűjtési akciót szerveztek, közel százötven táska talált gazdára. Mint Szalmáné Szeri Bettina fogalmazott: remek gyűjtőpontként működött ebben az esetben a szegedi könyvtár.

Címlapon

mutasd mind