Kétszázezer adag kínai oltást adunk a bosnyákoknak, 141 ezer Pfizert a cseheknek

A vakcina lenne a diplomácia legújabb ajándékötlete?

2021. július 05. 11:05

Kétszázezer adag kínai oltást adunk a bosnyákoknak, 141 ezer Pfizert a cseheknek

Kétszázezer adag koronavírus elleni védőoltást ajándékozott Magyarország Bosznia-Hercegovinának, és Budapest azt reméli, hogy a boszniai oltási kampány felgyorsítása hozzájárul az ország gazdasági újraindításához is

– közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szarajevóban, ahol átadta a magyar kormány ajándékát.

„Magyarország és a Nyugat-Balkán kölcsönös függőségben élnek egymással, igaz ez a gazdaságra, a biztonságra, és a migráció megállítására is. Ha jól mennek a dolgok a Nyugat-Balkánon, az nekünk jó. Ha meg rosszul mennek a dolgok a Nyugat-Balkánon, az nekünk rossz. Ezért is segítünk szívesen annak érdekében, hogy sikeres legyen az önök járvánnyal szembeni védekezése is” – mondta Szijjártó Péter a szarajevói repülőtéren tartott sajtótájékoztatón.

Szerinte minél sikeresebb a védekezés a Nyugat-Balkánon, annál nagyobb biztonságban van Magyarország is. A kétszázezer adag Sinopharm védőoltás, amelyet Magyarország ajándékozott Bosznia-Hercegovinának eddig a legnagyobb vakcinaadomány, amelyet Szarajevó kapott.

Csehországnak először június 4-én adott kölcsön 41 ezer adag vakcinát a magyar kormány, ezt fejelték még meg 100 ezer vakcinával július 1-jén. Mindkét alkalommal Szijjártó Péter vitte az oltóanyagot.