Kétszáz milliárdot is hozhat a költségvetésnek a katások megvágása

A Magyar Nemzeti Bank „vall” erről szeptember végi jelentésében.
Cservenák Zoltán

2022. október 09. 20:33

Kétszáz milliárdot is hozhat a költségvetésnek a katások megvágása

 

„a KATA módosítása korlátozta az egyszerűsített adónem választására jogosultak köré és azzal számolnak, hogy ez az intézkedés mintegy 150–200 milliárd forint többletbevételt eredményezhet a költségvetés számára”

 

– írja a jegybank a szeptemberi inflációs jelentésében.

 

Ez egyben azt is jelenti, hogy azok a katások, akik a kormányzati szigorítás miatt váltottak más adózási formára, várhatóan 150 és 200 milliárd forintos többletterhet kénytelenek elszenvedni.

 

Ha hihetünk a számoknak, a katás vállalkozók közül az augusztus 31-dike után érvényes változások miatt nagyjából 450 ezren estek ki a KATA hatálya alól, közülük szeptember közepéig 7–8 ezer vállalkozás és nagyjából 40 ezer magánszemély döntött a vállalkozása felszámolása mellett.

 

A jelentésben azt is írják:

 

„A mintegy 450 ezer kisadózóból várhatóan 100–150 ezer fő folytathatja tevékenységét a KATA új rendszerében, ami önmagában nagyságrendileg 150 milliárd forint kiesést jelenthet. Ezzel szemben más adónemekből, elsősorban személyi jövedelemadóból és járulékokból 300 milliárd forintot meghaladó összegű bevétel is származhat, amit ellensúlyozhat a jellemzően mellékállású vállalkozói tevékenység feladása”.