Kétszáz ember elbocsátásával járt az egyetemi modellváltás Gödöllőn, Lázár János szerint ez így van jól

A volt kancelláriaminiszter nagyinterjúban beszélt többek között az új gigaméretű agráregyetem átszervezéséről is, ami az SZTE átalakításához is mintául szolgálhat.

2021. január 26. 13:05

Kétszáz ember elbocsátásával járt az egyetemi modellváltás Gödöllőn, Lázár János szerint ez így van jól

Nem a Szegedi Tudományegyetem az első, amit a kormány erőből, egyeztetés nélkül szervezne át a saját kedve szerint. Lázár János a 24.hu-nak részletesen beszélt arról, milyen elképzelések mentén hozták létre az ország új gigaegyetemét, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet. Az intézmény

  • a korábbi Szent István Egyetem Gödöllői és Budai Campusa,
  • az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa,
  • a Kaposvári Egyetem,
  • és a Pannon Egyetem Georgikon Karának integrációjával jött létre.

Tavaly augusztus óta ugyanolyan alapítványi formában működik, amilyet a Szegedi Tudományegyetem esetében is be akar vezetni a kormány. Az agráregyetem kuratóriumának tagjai többek között Lázár János fideszes ex-miniszter, Nagy István jelenlegi agrárminiszter és Csányi Sándor OTP elnök.

A kuratórium azzal kezdte a működését, hogy rögtön elbocsátott kétszáz alkalmazottat, hatékonyságnövelés és racionalizálás címén.

Lázár János az ezzel kapcsolatos kérdésre nem adott megnyugtató választ:

„Az elbocsátásokat épp a forráshiány és a rossz gazdálkodás tette szükségessé. Ez tehát az előző fejezet lezárása volt, nem az új fejezet kezdete. Az alapítványi modell egyebek mellett épp abban segíthet, hogy az egyetem ezentúl több forrásból és jobban gazdálkodjon, mint eddig.”

Az SZTE esetében egyelőre erről nem volt szó, azonban az érvrendszer kísértetiesen hasonló.

Az egyetem vezetése ugyanis rendszerint azzal indokolja a szegedi modellváltás szükségességét, hogy az intézmény működését hatékonyabbá szeretnék tenni, több forrást akarnak bevonni és azokkal jobban tudnának így gazdálkodni.

Lázár az egyetemi autonómiáról is nyilatkozott: szerinte nem probléma, hogy az átalakított intézmények kuratóriumaiba leválthatatlan, fideszes tagok kerülnek, ugyanis mint mondja, „egy egyetem függetlenségének záloga az anyagi függetlenség”, amit az alapítványi vagyon biztosít. Érdemes megjegyezni, hogy a Szegedi Tudományegyetem esetében egyelőre nincs szó arról, hogy a Corvinuséhoz hasonló, nagyértékű részvénycsomagot kapna az intézmény.

Továbbra is állami pénzből tartanák fenn az SZTE-t, csakhogy egy korábbi alaptörvény-módosításnak köszönhetően ez már elveszítheti közpénz jellegét.

Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind