Kétségbeesett kapkodást lát a koronavírusos betegek ellátásában az orvoskamara megyei elnöke, hiába állít mást a kormányzati sikerpropaganda

Kanka Andor nem érti, miért nem lehetett közel két év alatt vezetékes oxigént kiépíteni minden covidos betegágyhoz, és miért kell még mindig palackokat cserélgetni. Jelenleg 450–500 koronavírusos beteget tudnak ellátni Csongrád-Csanád megye négy kórházában – erről is beszélt a Szeged Televízióban a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke.
Cservenák Zoltán

2021. november 11. 17:14

Kétségbeesett kapkodást lát a
koronavírusos betegek ellátásában az orvoskamara megyei elnöke,
hiába állít mást a kormányzati sikerpropaganda

Kanka Andor a televízió Téma című hírháttérműsorában azt mondta, ha ilyen ütemben, azaz naponta 30–40 fővel emelkedik a megbetegedések száma, akkor mára nagyjából be kellett teljen a szegedi járványkórház, amit a Kálvária sugárúton alakítottak ki a 2-es kórházban.

 

„Lehetett eddig is sejteni, hogy több beteg lesz, és súlyosabb az állapotuk, hiszen a nyilvánosságra hozott statisztikából is látszik, hogy többen vannak intenzív osztályon, illetve lélegeztetőgépen, de ez így most megerősítést nyert félhivatalosan. Ez nekünk is új információ – utalt a szegedi klinikáról kiszivárgott, hétfői, 246-os betegszámra Kanka Andor.

 

A szegedi klinika ápolási igazgatója az egészségügyi szakdolgozó kollégáinak küldött leveléből –amiből több részletet idéztünk csütörtöki cikkünkben – az derül ki, hogy átszervezik a megyei covid-betegek ellátását: Szegeden csak a súlyos állapotú páciensek maradnak, míg a többieket a megye másik három kórházába viszik majd.

 

 

Kanka Andor arra hívta föl a figyelmet, hogy az előző járványhullám idején Makón, Szentesen és Csongrádon is fogadtak betegeket, ezek a kórházak ismét bekapcsolódhatnak az covidosok ellátásába.

 

A három településen összesen 150 beteget láttak el korábban, így az orvoskamara megyei elnökének becslése szerint Csongrád-Csanád megyében jelenleg hozzávetőleg 450–500 covidost tudnak kezelni a felsorolt intézményekben.

 

Kanka Andor szerint, ha ilyen ütemben nőnek a számok, akkor egy-két héten belül 450–500 covidos beteg lehet a szegedi, makói, szentesi és csongrádi kórházakban.

 

Az orvosok létszámáról azt mondta, a járvány előtt is kevesen voltak, nem csupán Szegeden, országosan is orvoshiány van. Kétségtelen azonban, az ápolók a szükségesnél még kevesebben vannak. „A covid-osztályokon is kevés orvos van. Ha tíz betegre jut egy ápoló, akkor 40–50 betegre juthat egy orvos” – mondta Kanka Andor, aki hangsúlyozta az orvoskamara tisztségviselőjeként sem tud pontos számokat mondani, mert nincsenek információik, ami eleve hatalmas probléma.

 

„Még a covid-osztályokon dolgozó kollégák sem igazán tudják, mi a helyzet a megyében és mi a helyzet országosan.”

 

 

Kanka szerint a kormány kommunikációjában nagyon sok olyan elem volt, ami miatt azt érezhették az emberek, hogy a koronavírust nem kell túlságosan komolyan venni. Emlékeztetett: a Miniszterelnökség vezetője maga is azt mondta, hogy a covid többnyire olyan tüneteket produkál, mint az influenza. (Gulyás Gergely úgy fogalmazott egy Kormányinfón még 2020. március 19-én, hogy az ott jelenlévők akár összevissza fertőzhetik egymást, nagyjából olyan tüneteik lesznek, mintha influenzások lennének.)

 

Az orvoskamara megyei elnöke arról is beszélt, a járvány kezdete óta nem sikerült megoldani, hogy minden covid-kórteremben legyen bevezetve az oxigén, ne kelljen cserélgetni az oxigénpalackokat. Ez ugyanis nagyon sok időt elvisz a betegeket kezelő személyzettől.

 

„Oxigénre szükség lenne, és még ezt sem tudta megoldani az egészségügyi kormányzat, hogy minden ágy mellett legyen vezetékes oxigén” – mondta Kanka Andor, aki szerint, amit a kormány kommunikál a járványkezelésről az magabiztos sikerpropaganda, de belülről, az egészségügyi intézményekben látva, inkább a kétségbeesett kapkodás jellemző. Hozzátette: a szakemberek ezt nem mondhatják el nyíltan, és a lakosság sem látja, milyen helyzetben vannak a kórházak.

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!

 

Tovább olvasom