Kétnapos kultúrnegyed a Tisza-parton: bánhatja, aki kihagyta

Vastapsot kapott a Szeged Kortárs Balett a rakparton. Szombati és vasárnapi előadásukon az is kiderült: a szegediek nagyon a magukénak érzik a társulatot. Persze ezúttal sem csak ők szórakoztatták a nagyérdeműt. Hanem…, de lássuk sorban.

2020. augusztus 17. 12:25

Rögtönzött közvélemény-kutatással indított a Szeged Rakpart hétvégi fellépése előtt Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője, aki azt tudakolta a népes nézőseregtől: ki látta már a társulat valamelyik előadását. Kevés kivétellel a magasba emelkedtek a kezek.

A rakparti bemutatás többszörösen jó ötletnek bizonyult. Egyfelől azért – erről a művészeti vezető beszélt –, mert karantén bezártsága után jó megmutatni magát a társulatnak. Másfelől a táncosok jelezni szeretnék, hogy készen állnak az előttünk álló évadra.

A harminchárom éves, huszonhét országban bemutatkozó Szegedi Kortárs Balett mögött közel százötven előadás áll. Negyven vendégkoreográfus dolgozott az elmúlt több mint három évtized alatt a szegedi balettnál, köztük húsz magyar és húsz külföldi – sorolta az érdekes tudnivalókat Juronics Tamás. Ebből is kiderül a koreográfiák többsége a művészeti vezető munkája.

A rakparti színpad leginkább arra volt alkalmas, hogy egy-egy részletet bemutassanak az elmúlt években színpadra vitt darabjaikból. Négy előadás részleteit láthatta a szegedi közönség szombaton és vasárnap. A Diótörő, a Don Juan, a Carmina Burana és a Vágy egy-egy, az utóbbi két részlete elevenedett meg a színpadon.

Nem minden humor nélkül jegyezte meg Juronics Tamás, hogy soha nem táncoltak még művészeik úgy, ahogyan a hétvégén a Huszár Mátyás rakparton.

A színpadot ugyanis hátulról és oldalról éppen úgy nézhette a közönség, mint szemből, ami a színházban elképzelhetetlen. Valódi kulisszatitkokat láthattak, akik szombaton és vasárnap megnézték a Szegedi Kortárs Balett előadását.

Balett „hátulnézetből” (fotók: Iványi Aurél)

A Tisza ezen a hétvégén valóban Szeged főutcája volt. Azért, hogy szombaton és vasárnap kultúrnegyed lehessen a Huszár Mátyás rakpart a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagjai is sokat tettek, természetesen a Szegedi Nemzeti Színház mellett.

A szimfonikusoknak igen csak sűrű programja volt, mert két kamaraegyüttesük is játszott a hétvégén a rakparton. (Szombaton este pedig a Dóm téren ajándékkoncertet adott a zenekar.) Előbb a kürt kvartett, ahogyan erről korábbi tudósításunknak beszámoltunk.

Nem esett azonban szó az AranyEzüst Quartettről (Besenyi Etelka, Mariné Gombkötő Éva, Vanyóné Kádár Jolán, Csányi Ildikó összeállításban), amely közel félórás zenei összeállítással andalította el a hallgatóságot. A vonósnégyes ugyanazt tette, amit a mögöttünk álló szombat és vasárnap más rakparti fellépői: igyekeztek közel hozni azt a magasnak nevezett kultúrát, amelytől néhány idegenkednek. Az olyan rendezvényeknek, mint a szegedi bizonyára az egyik kimondatlan célja az is, hogy feloldják az néhányakban élő idegenkedést a komolyzenétől, a színháztól és a balettől.

A Szeged Rakpart két napja alatt egyetlen rossz szavunk sem lehet az időjárásra. Kellemes, napos időben, de nem kánikulában ülhette, állhatta és járhatta végig a közönség a produkciókat. Abban pedig biztosak lehetünk, hogy évad előtti promóciónak is remekül beillett a Szegedi Nemzeti Színház, a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Kortárs Balett két napos bemutatkozása. Bánhatja, aki kihagyta.

Ezt nézze meg! A szombati programokon a szegediek véleményét is kikértük, mit szólnak a rakpart lezárásához és a programokhoz – VIDEÓ.

B. P.

Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind