Kétkezi szakmákat népszerűsítettek az Agórában

Harminc kiállító közel negyven szakmát népszerűsített csütörtökön a Szent-Györgyi Agórában a Gyere el, ismerd meg és próbáld ki magad a kétkezi szakmákban! nevű rendezvényen. A Csongrád megyei szakiskolák 800 általános iskolásnak igyekeztek kedvet csinálni a hiányszakmákhoz.

Több mint tíz év után végre újraindították a gyorsírás képzését, és most igyekszünk megismertetni a gyerekekkel, milyen praktikus és hasznos dolog, amit mi csinálunk – mondta Kajáriné Lestár Erzsébet szakoktató a rendezvényen, ahol az újraindított képzés elsősei mutatták be a szakmát az általános iskolásoknak. Kulcsár Alexandra például azt magyarázza, hogy tíz perc alatt minimum 1700 karaktert kell lepötyögniük a számítógép klaviatúráján, ha jó jegyet szeretnének kapni. A Szegedi Szakképzési Centrum Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Szakgimnáziumának tanulója nagyon megszerette ezt a szakmát, és szerinte könnyű lesz elhelyezkednie, mert a jegyzőkönyvvezetőkből, leírókból, titkárnőkből soha nincs elég a munkaerőpiacon.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg galériánkat!

Martonosi János, a szervező Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársa szerint elsősorban olyan hiányszakmáknak nyújt segítséget egy ilyen rendezvény, melyek számára létkérdés, hogy új szakemberek jelenjenek meg a munkaerőpiacon. Ilyenek például az asztalos, autóelektronikai műszerész, a lakatos, a festő és mázoló, a hegesztő, a húsipari termékgyártó, de a szoftverfejlesztő is kiemelten hiányfoglalkozásnak számít. A sort persze lehet még folytatni, hiszen folyamatosan változik a munkaerő piaci helyzet. Korábban a vegyészekből kevesebb kellett, most nagy szükség lenne új, képzett fiatalokra ezen a területen is. A SZSZC Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakiskolája például vegyész technikus képzését népszerűsítette a helyszínen bemutatott kémiai kísérletekkel. Vámos-Poljak Zsoltné szerint, aki egy szakgimnáziumban részt vesz a vegyészképzésen, biztosan gyorsan talál magának viszonylag jól fizető állást.

A Magyar Államvasutak is munkaerőgondokkal küzd, így ők is standjukhoz csalogatták a fiatalokat. Kazár Ádám a MÁV számára toboroz munkaerőt. Elmondása szerint sokan meglepődnek azon, hogy a vasútnál nem csupán mozdonyvezetőre, kalauzra, váltókezelőre és forgalmistára van szükség. Várjuk a vízvezeték-szerelőket, festőket, kőműveseket, adminisztrátorokat és még sok olyan szakma képviselőit, akik nem közvetlenül a vonatközlekedésben vállalnak szerepet – mondta munkatársa, Mondi Renáta. A KÉSZ Kft. ennél is tovább ment, hiszen szakiskolát indított Szegeden, ahol elsősorban a cég számára fontos szakmákat oktatják. Az iskola standjánál 3D nyomtató formázott meg egy ördöglakatot, melynek elkészítési ideje körülbelül fél óra. A rendezvény nagy sztárja volt az a két egyszemélyes elektronikus kisautó, melyeket a fejlesztők mutattak be. Ők már rég kitanulták a szakmát, hiszen a Szegedi Tudományegyetemről érkeztek.

Csongrád megye legkisebb településéről is érkeztek gyerekek, ugyanis a kamara buszokkal szállította Szegedre a különböző iskolák tanulóit. Nagy Ádám szegedi diák a legjobban azt élvezte, hogy mindent kipróbálhatott, így például a Nemzeti Közművek emelőkosaras autójának köszönhetően a magasból is megszemlélhette az Agórát és környékét. Lehetett itt targoncát vezetni, kenyeret sütni, kolbászt tölteni, sőt varrni is. A mezőgazdaságban jártas diákok megtapogathatták azokat a zsákocskákat, melyekben különböző haszonnövények magvai voltak, és ha eltalálták, melyik növényhez tartoznak, rátehették azok képére. Akik ügyesen oldották meg a feladatot, paprikát, paradicsomot vagy almát vihettek haza.

A szervező iparkamara szerint egyre nagyobb szükség van az ilyen rendezvényekre, ugyanis a hiányszakmák sora egyelőre csak bővül. Ma már a felnőttképzés erősítése sem elegendő megoldás, a gyerekeknek kell olyan motivációt nyújtani, hogy vonzóvá tegyék ezeket a foglalkozásokat. Egy három éve publikált felmérés szerint Csongrád megyében a következő szakmák képviselőit keresték leginkább a munkaadók: ács, eladó, épület- és szerkezetlakatos, gépi forgácsoló, húsipari termékgyártó, kőműves és hidegburkoló, központifűtés - és gázhálózat rendszerszerelő, mechatronikus-karbantartó, mezőgazdasági gépész, női szabó, villanyszerelő, kertész. Ezt a listát most még legalább ugyanennyi szakmával lehet kiegészíteni, ezért ezt a tendenciát minél előbb meg kellene állítani, hogy a gazdasági fejlődést ne a munkáskezek és a szakértelem hiánya lassítsa le.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

Tovább olvasom