Kétharmaddal győzött a sztrájk a szegedi Deák-gimnáziumban

A Deák Ferenc Gimnázium tantestületének 54 tagja, a tanárok kétharmada csatlakozott a hétfői figyelmeztetősztrájkhoz – tudtuk meg a sztrájkbizottság tagjától. Azt már más forrásaink tették hozzá, hogy eredetileg 58-an sztrájkoltak volna, de betegség miatt hétfőn négyen nem tudtak bemenni. A Béke utcai iskolában a Szeged Televízió úgy tudja, minden tanár sztrájkolt.
Bod Péter

2022. január 31. 16:35

Kétharmaddal győzött a sztrájk a szegedi Deák-gimnáziumban

 

 

Arra a kérdésünkre, hogy milyen érvek és ellenérvek hangoztak el előzetesen a Deák-gimnázium tantestületén belül a sztrájkkal kapcsolatosan, diplomatikus választ kaptuk. Azt mondták, semmifél nyomásgyakorlás nem volt a sztrájktörvénnyel összefüggésben, mindenki saját meggyőződése szerint csatlakozott a figyelmeztetősztrájkhoz vagy tanított.

 

Erdélyi Eszter, a sztrájkbizottság tagja arra a kérdésünkre, hogy a miért tartott figyelmeztetősztrájkot a Deák Gimnázium 54 munkavállalója, úgy válaszolt: 

  • az alacsony munkabérek,
  • a tanárokat sújtó magas óraterhelés,
  • valamint a szakszolgálatban dolgozók óraterhelése miatt.

 

Hétfőn reggel fórumot tartottak a középiskola figyelmeztetősztrájkjának résztvevői és arról beszéltek, hogy amennyiben eredménytelen lesz a hétfői megmozdulás, akkor felmerül a lehetősége egy határozatlan idejű sztrájk megtartásának. A szakszervezetek előzetesen március 16-ától tervezték a határozatlan idejű sztrájkot. Arról egyelőre nem nyilvánítottak véleményt a fórumon jelenlévők, hogy ebben ki, és milyen módon kíván részt venni.  

 

Egy miskolci gimnázium hamarosan felhívást ad közre – jutott a szegedi gimnázium tanáraihoz a hír –, abban maradtak, hogy figyelik és hamarosan megtárgyalják az abban foglaltakat.

Közös sajtótájékoztatót tartott a két nagy szakszervezet.

 

 

A Szeged Televízió információ szerint a szegedi Béke utcai iskolában minden tanár beszüntette a munkát 8 és 10 óra között.

 

A figyelmeztetősztrájk után Budapesten 13 órától a Hősök terén közös sajtótájékoztatót tartott a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A két elnök, Szabó Zsuzsa (PSZ) és Nagy Erzsébet (PDSZ) értékelte a tanárok kétórás figyelmeztetősztrájkját.

 

20 ezer tanár sztrájkolt

 

Az akkor rendelkezésre álló összesítés szerint valamivel többen mint 20 ezren vettek rész a tiltakozóakcióban, de mint a két szakszervezeti vezető elmondta: félelemmel teli légkörben tartották meg a sztrájkot. 

 

Egyelőre települési és megyei adatok nem állnak rendelkezésre, amint ezek meglesznek, közöljük azokat.

 

Szabó Zsuzsa arról beszélt, hogy volt olyan iskola, amit a tankerületi vezetők delegációja keresett fel, és ezt nem tudják másként értelmezni, mint nyomásgyakorlásnak és megfélemlítésnek. 

 

 

Előzetesen a most jelzett 20 ezernél többet jelezték, hogy csatlakoznak az akcióhoz, de sokan az utolsó pillanatban visszaléptek. Ennek ellenére 

 

a két szakszervezet a magyar demokrácia ünnepének nevezte a hétfői figyelmeztetősztrájkot, mert a kormány és a szakminisztérium mindent megtett, hogy ne legyen sztrájk.

 

A hétfő kora délutáni sajtótájékoztató megerősítették azt is, hogy a figyelmeztetősztrájk nem a pedagógusbérekről szól (nyilván arról is), hanem arról, hogy közelít az idő, amikor a pályaelhagyás olyan kevés pedagógus lesz, hogy ellehetetlenül a tanítás.

 

 

Szülők: példát mutatnak a pedagógusok, de nem elég összetartók

 

A Szeged Televízió szülőket is megkérdezett, mi a véleményük a kétórás munkabeszüntetést. 

 

Egyikük, Szerencsés Tilla azt mondta, a 12 éves lányával elbeszélgetett, hogy értse, nem csupán arról szól ez a két óra, hogy „ellóghat” két órát. „Igenis fontos, hogy a pedagógusok kiállnak magukért, és a gyerekeknek is nagyon jó példa, ezt kiemelkedően fontosnak tartom. Minél idősebb egy gyerek, annál jobban érti, miről van szó.” A megkérdezett szülő gyereke még a miniszteri fenyegetést is vissza tudta idézni, miszerint: „Ennek következménye lesz”.

 

Egy másik szülő a Zrínyi-iskola előtt azon lepődött meg, hogy nincs összetartás a tanárok között. 

 

„Talán egy csapatba kéne tartozniuk, és akkor könnyebben haladna ez a történet. Nyilván, az, hogy nekem mi a véleményem, azt nem mondanám, mert ez politika talán, de Magyarországon minden politika”. 

 

A Szeged Televízió által megkérdezett szülő szerint mindenki látja, hogy a tanárok nem dúskálnak a pénzben, és érthető, hogy ezt jelezik a döntéshozóknak.

 

Címlapon

mutasd mind