Kétezer tonnával több zöldséget tudnak feldolgozni az Algyői úton egy EU-s támogatásnak köszönhetően

Több mint 178 millió forintos beruházással bővíti Szegeden kapacitását a zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó Prémium Kert Kft.
Garai Szakács László

2022. május 08. 13:19

Kétezer tonnával több zöldséget
tudnak feldolgozni az Algyői úton egy EU-s támogatásnak
köszönhetően

A projektben, aminek költségeiből 124 millió 670 ezer forintot európai uniós támogatás fedez, a cég bővíti és korszerűsíti csomagolástechnológiáját, egyebek között tálcaadagoló és -rendező egységeket, automata fóliázógépet vásárolnak, fejlesztik az árumozgatást, beépített súlyellenőrző mérleggel rendelkező szállítószalagot, gyalogkíséretű targoncát állítanak üzembe.

 

A fenntartható működés érdekében a műanyag göngyölegeket tisztító rekeszmosó, a dobozok, raklapok, csomagolóanyagok hatékony szállítását, újrahasznosítását lehetővé tevő bálázó működik majd a cégnél. A selejtként érkező vagy sérült friss árut komposztalapanyagként használják majd föl, az Algyői úti telephely energiaigényét pedig részben az újonnan telepített napelemes rendszer fogja fedezni.

 

A 2007-ben alapított Prémium Kert Kft.-t 2010 ősze óta működik több nagy, nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc beszállítójaként. A cég az Alföldön megtermelhető, kiváló minőségű zöldségek és gyümölcsök – paradicsom-, paprika-, uborka-, burgonya-, salátafélék, sárgarépa, valamint szamóca, sárgadinnye, őszibarack, nektarin – értékesítésével foglalkozik. A vállalkozás specialitása a nagyobb hozzáadott értéket képviselő, kis kiszerelésű, csomagolt termékek forgalmazása.

 

A vállalkozás évente nyolcezer tonna terméket értékesít, ezek kétharmada zöldség. A kapacitásbővítő beruházás év végi elkészültével ez a tervek szerint tízezer tonnára bővülhet. Az értékesítés tíz százaléka export, főleg a német piacra, de a csomagolási technika fejlesztésével az arány növelése is cél.

 

A cég elsődlegesen Csongrád-Csanád megyei termelőkkel működik együtt, de vásárol zöldséget, gyümölcsöt Békés és Bács-Kiskun megyéből is. Több mint száz kertész család szállít a Prémium Kert Kft.-nek évek óta.

 

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a családi tulajdonú, tizenöt alkalmazottat foglalkoztató Prémium Kert Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2020-ban – az előző évet mintegy 50 millió forinttal meghaladva – 3 milliárd 314 millió forint volt. A vállalkozás adózott eredményét 2020-ban – az előző évhez képest csaknem 28 százalékkal – 82 millió forintra növelte.

 

(MTI)