Két volt fideszes önkormányzati képviselő is érintett egy több mint 100 millió forintos költségvetési csalásban

Két volt fideszes önkormányzati képviselő is vádlott abban az ügyben, amelyben a vádirat szerint éveken át, összesen több mint százmillió forintnyi oktatási normatívát vett igénybe nem létező diákok után az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány által alapított két intézmény, a Szegedi Felnőttképző Intézmény és a Rogers Gimnázium.
Vass Imre

2023. május 23. 18:12

Két volt fideszes önkormányzati képviselő is érintett egy
több mint 100 millió forintos költségvetési csalásban

B. Gézát, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolnak. A mai tárgyalási napon az elsőrendű vádlottat, az alapítvány vezetőjét és a másodrendű vádlottat, az iskola egykori igazgatóját hallgatták meg. 

 

Az elsőrendű vádlott elmondta, nem érzi magát bűnösnek, mert szerinte semmilyen szabályt nem szegtek meg. Hozzátette, az évek során többször, több hatóság is ellenőrizte az intézmények működését, és nem találtak problémát. 

 

 

Az ügyészség szerint az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány által létrehozott oktatási intézményekben, a Szegedi Felnőttképző Intézményben és a Rogers Gimnáziumban olyan tanulók után is normatív támogatásokat vettek igénybe, akik nem álltak tanulói jogviszonyban az iskolákkal, illetve beiratkoztak ugyan, de nem látogatták az órákat. Az iskola a beiratkozási papírokkal trükközött, olyan tanulókat is lejelentett, akik végül nem is iratkoztak be.

 

A dokumentációkat általában az alapítvány egy alkalmazottja készítette el, azokat az igazgatók, illetve igazgatóhelyettesek írták alá, majd a kuratórium elnöke nyújtotta be. Az iskola igazgatója és az alapítvány vezetője mellett a szabálytalanságok idején az iskolákat vezető pedagógusokat, illetve az adminisztrációt készítő alkalmazottat bűnsegédként elkövetett bűncselekményekkel vádolják. Az intézmények nem egészen két év alatt 112 millió forinttal károsították meg a költségvetést.

 

 

A maratoni tárgyalást rövid szünet szakította meg, majd egy másik tárgyalóban folytatódott a másodrendű vádlott, H. László meghallgatása. A volt igazgató, aki szintén fideszes önkormányzati képviselő, sőt frakcióvezető is volt, elmondta, nem az ő kötelessége volt az adatszolgáltatás és a normatívák igénylése, azt mindig a fenntartó alapítvány készítette el. Hozzátette, anyagi érdeke nem fűződött ahhoz, hogy több pénz igényeljenek. 

 

A tárgyalás május 25-én, csütörtökön folytatódik.