Két világnap, egy konferencia

December elején van a fogyatékkal élők világnapja és az önkéntesek világnapja is, ehhez kapcsolódó programunk az I. Szegedi Civil Konferencia.
Vass Imre

2022. december 02. 17:26

Két világnap, egy konferencia

Első alkalommal szerveznek Szegeden ilyen nagyságrendű konferenciát a szegedi civilek és fogyatékkal élő embertársaink részére. Az I. Szegedi Civil Konferencia olyan, mintha két konferencia lenne egy időben és egy helyszínen.

 

A Szeged teremben a szegedi alapítványok és egyesületek vezetői, képviselői vehetnek részt szegedi és országosan is elismert (nonprofit) szakemberek előadásain. A szakemberek itt osztják meg tudásukat, tapasztalatukat a nonprofit szektorról jogi, pénzügyi, adózási vagy az önkéntesek munkájával kapcsolatos kérdésekben. Szó lesz azokról a pályázati lehetőségekről is – valószínűleg nyilvánosan első ízben Magyarországon – amely forrásokat közvetlenül, a kormányzati befolyás nélkül, juttat el az EU a hazai civil szervezetek részére. 

 

Az előadásokat kerekasztal beszélgetés követi a nonprofit foglalkoztatás és az érdekképviselet lehetőségeiről.

 

A konferencia másik része azoknak szól, akik betegséggel, fogyatékkal élnek közöttünk. Az IH Rendezvényközpont nagytermében, a Boncz Géza teremben a mozgás-, hallás-, látáskorlátozottak, az értelmi fogyatékkal és a sclerosis multiplexel élők vagy az autista emberek lesznek szélesebb körben megszólítva, segítve mindennapi életüket, a konferencia által, orvosok, gyógypedagógusok, tiflopedagógus vagy szurdopedagógus által.

 

Az érintetteknek szóló szakmai előadásokon kívül szakemberek személyre szóló tanácsaikkal is segítik az érdeklődőket a kisebb termekben. Jeltolmácsolás biztosított.

 

A konferenciára 46 civil szervezet regisztrált, a konferencia várhatóan körülbelül kettőszázan vesznek majd részt, elsősorban természetesen Szegedről, de Békés megyéből és Budapestről is érkeznek érdeklődők.