Két szóban az önkormányzatok pénzügyi helyzete az Orbán-kormány sarcpolitikája miatt: drámai, tragikus

Ezt a két kifejezést használták a Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerdai szentendrei elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatón. A kormányzati elvonások miatt egyre kilátástalanabb a települések helyzete.
Bod Péter

2021. december 08. 17:12

Két szóban az önkormányzatok pénzügyi helyzete az Orbán-kormány sarcpolitikája miatt: drámai, tragikus

A kormány, az állam és a központi költségvetés azonnali döntését kéri az egyik legnagyobb hazai önkormányzati érdekvédelmi szervezet, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), mert elengedhetetlenül fontos, hogy megtérítsék számukra a jelentős bevételkiesésüket

 

– mondta el Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere, a MÖSZ elnökségi tagja.

 

Mint Márki-Zay Péter fogalmazott: 

 

elvonták az önkormányzatoktól a gépjárműadót, a kis- és közepes vállalkozások után járó helyi iparűzési adó (hipa) felét, a reklámadót, amikkel óriási pénzügyi lyukat vágtak a települések költségvetésébe. 

 

Ám nem kizárólag ez sújtja a helyhatóságokat.

 

Hozzátette: a világjárvány miatt gazdasági visszaesés következményeivel ugyanúgy szembe kell nézniük, mint a jelentős mértékű inflációval, az elszabaduló energiaárakkal, valamint a közétkeztetésben a nyersanyag-árak drasztikus emelkedésével. 

 

Ez utóbbinak azzal járhat, hogy amennyiben elmarad a kormányzati intézkedés, akkor vagy a közétkeztetés minősége, vagy a mennyisége csökken. Egyik sem kívánatos. A központi költségvetés segítségére várnak az önkormányzatok az emelkedő minimálbérrel és az emelkedő garantált bérminimummal kapcsolatosan is. 

 

Az önkormányzatok jellemzően nagy foglalkoztatók, de a béremelésekre nem kapnak plusz pénzt. Mindezt Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere azzal egészítette ki, hogy a két említett bérintézkedés tovagyűrűző hatása lesz a jobban keresőket érintő bérfeszültség.

 

Meg kell állítani a közszféra munkavállalóinak elvándorlását – figyelmeztetett Márki-Zay Péter, utalva arra, hogy a köz- és a versenyszféra fizetései már régen elszakadtak egymástól, aminek nehezen beláthatók a következményei. Az ellenzék kormányfő-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere határozottan arra szólította fel a kormányt, hogy az felsorolt okok miatt kompenzálják az önkormányzatokat. 

 

A helyi iparűzési adó elvonása Budapesten drámai helyzetet teremtett – vette át a szót Karácsony Gergely főpolgármester, a MÖSZ társelnöke. A főváros költségvetéséből így 20 milliárd forint esett ki. 

 

A főváros nem tud és nem akar a 20 milliárd forint nélkül jövő évi költségvetést tervezni – jelezte Karácsony. Ő is a pénzügyi kompenzáció szükségességéről beszélt, és ennek kapcsán arról, hogy ez nem lehet a politikai mérlegelés tárgya – utalva arra, hogy a kormánypárti vezetésű városok megkapták a kieső támogatások összegét a kormánytól, míg mások nem.

 

Tragikus helyzetbe kerültek az önkormányzatok – fogalmazta meg a Karácsony szavaira reagáló Gémesi György, emlékeztetve arra, hogy az helyhatóságoktól akkor vonnak meg komoly összegeket, amikor a magyar gazdaság növekedése 7 százalékos. A pénzügyileg rendkívül nehéz helyzetbe került települések a kormányzat segítsége nélkül arra fognak kényszerülni, hogy csökkentsék szolgáltatásaik színvonalát. Noha ezt aligha kívánja bárki is.

 

Senki, egyetlen önkormányzat sem arra játszik, hogy csődbe kerüljön – hívta fel a figyelmet a veszélyre Gémesi. Úgy vélte: helyre kell állítani az önkormányzatiságot Magyarországon. Sikeres ország nincs sikeres önkormányzatok nélkül. A helyhatóságokkal kapcsolatosan nincs helye annak a politikai vagdalkozásnak, amit az elmúlt években tapasztalhattunk idehaza – tette hozzá. 

 

Az újonnan alakuló kormánynak egyik első fontos feladata éppen az önkormányzati rendszer rendbetétele lesz – fogalmazta meg reményét a gödöllői polgármester. 

 

A vendéglátó Szentendre képviseletében Fülöp Zsolt polgármester arról beszélt, hogy szükséges újratárgyalni a budapesti agglomeráció közlekedésének pénzügyeit, mert megértett a helyzet a változtatásra. Követelte, hogy az önkormányzatok kapják vissza az építési hatóságokat, mert ennek hiányában elvesztették kontrolljukat saját településük fölött.

 

A sajtótájékoztatón a kistelepülési önkormányzatok pénzügyi és gazdálkodási gondjairól Eszes Béla, Jánoshida polgármestere beszélt.