Két szépkorú szegedit is köszöntött Szeged még karácsony előtt

Franciska nénit és Marika nénit az önkormányzat nevében a humán közszolgáltatási iroda munkatársa, Farkas Katalin köszöntötte.
Szegedi Tükör

2023. január 15. 11:10

Két szépkorú szegedit is köszöntött
Szeged még karácsony előtt

Férfifürdőnadrágokat, műbőr táskákat varrt, sapkákat kötött – ezeket árulták a Mars téren

Szabó Józsefné Krizsán Franciska 1927. december 14-én született Kisteleken. 1950-ben ment férjhez, és 51 évig éltek boldog házasságban. Közös életüket Pusztaszeren kezdték, majd Szegedre költöztek. Franciska néni a Szegedi Ecsetgyárban helyezkedett el, és nyugdíjazása után még hat évet ott dolgozott.

 

(fotó: Szabó Luca)

 

Utána férfifürdőnadrágokat, műbőr táskákat varrt, sapkákat kötött, amit a Mars téren árultak. Franciska néninek egy fia, egy unokája és egy dédunokája van. Szereti a rendet maga körül, főz és nyaranta befőttet, savanyúságot rak el. A bevásárlásokban fia segíti. Franciska néni szerint a hosszú élet titka a nyugalom, véleménye szerint mások hülyeségei miatt nem szabad bosszankodni. A feladatokat el kell végezni, ha nem ma, akkor holnap.

 

Jelentkezett a kenderfonóba, onnan is ment nyugdíjba

Vecsernyés Mária 1932. december 26-án született Szegeden. A háború miatt az édesanyja egyedül maradt a gyerekekkel, a család Ópusztaszerre menekült. A nyolc osztály elvégzése után az első munkahelye életre szóló lett: a Szegedi Kenderfonó és Szövőipari Vállalatnál dolgozott, onnan is ment nyugdíjba. Korábbi balesete és a sok fizikai munka miatt nehezen jár.

 

(fotó: Iványi Aurél)

 

Szeret beszélgetni, rendezgetni a régi képeket, a rádiót hallgatja. A házigondozói szolgálat és magánápoló segíti. A hosszú élet titka Marika néni szerint a segítség és a szeretet, amit kap, és ehhez hívő emberként úgy sejti, egy kis égi segítség is hozzájárult.