Két szegedi tudós, Németh T. Enikő és Röst Gergely is rangos díjat kapott a Magyar Tudományos Akadémiától

A hagyományok szerint idén is az MTA közgyűlés első napján adták volna át az akadémiai díjakat és elismeréseket, ezt azonban a járványhelyzet miatt nem lehetett megtenni. A díjakat a kitüntetettek a következő személyes részvétel mellett zajló közgyűlésen, a hagyományoknak megfelelő, ünnepélyes keretek között vehetik át.

2020. május 04. 12:50

Két szegedi tudós, Németh T. Enikő és Röst Gergely is rangos díjat kapott a Magyar Tudományos Akadémiától

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként Akadémiai Díjban részesíti

Németh T. Enikőt, az MTA doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Általános Nyelvészeti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárát, empirikus megfigyelésekben és elvi következtetésekben gazdag, Implicit Subject and Direct Object Arguments in Hungarian Language Use. Grammar and Pragmatics című könyve, valamint mind a magyar nyelvleírás, mind a pragmatikaelmélet számára fontos eredményei elismeréseként.

Rajta kívül még kilenc tudós kapott Akadémiai Díjat.

A Qualitative Production Gépipari és Kereskedelmi Zrt., valamint a Magyar Tudományos Akadémia 2020-ban QP Akadémiai Kiválóság díjat adományoz

Röst Gergelynek, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Bolyai Intézet docensének kiemelkedő matematikai eredményeiért, a szegedi matematikai epidemiológiai iskola megteremtéséért, a járványok terjedésének modellezésére és a védekezési stratégiákra kidolgozott, innovatív matematikai módszereiért, valamint a magyarországi alkalmazott és ipari matematika fejlesztéséért.

Rajta kívül még két tudós kapott ilyen elismerést.

Keviczky László kapta az Akadémiai Aranyérmet

Az Akadémiai Aranyérmet idén Keviczky László, az MTA rendes tagja kapta. Keviczky László a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet kutatóprofesszora az irányításelmélet és alkalmazásai terén, valamint az ipari folyamatok és rendszerek automatizálásában elért eredményeiért, a hazai rendszer- és irányításelméleti kutatási kultúra kialakításáért, nemzetközi tudományos életbe való integrálásáért, iskolateremtő munkájáért részesült Akadémiai Aranyéremben.

Címlapon

mutasd mind