Két szegedi, Olasz és Pádár is ott lesz a vizes világbajnokságon

A magyar rendezésű FINA vizes világbajnokságon június 18-tól 25-ig a medencés, majd június 26-tól 30-ig a nyílt vízi úszóknak szurkolhatunk. A HAÁSZ SZUE mindkét szakágban büszkélkedhet indulóval: Pádár Nikolett 200 méter gyorson és a váltóval képviseli hazánkat a Duna Arénában, Olasz Anna pedig 10 és 25 km-en, illetve a váltóval is piros-fehér-zöld színekben úszik a Lupa-tóban.
Vass Imre

2022. június 14. 08:45

Két szegedi, Olasz és Pádár is ott lesz a vizes
világbajnokságon

Olasz Anna a 10 km-es olimpiai távon tavaly ezüstérmes lett a szintén budapesti Európa-bajnokságon, a váltóval pedig bronz medált szerzett a hazai kontinensviadalon, majd negyedik lett a tokiói ötkarikás játékokon, de a maratoni 25 km-en is rendelkezik Eb- és vb-ezüstéremmel. Pádár Nikolett 2021-ben már kipróbálta magát a rövidpályás vb-n, a válogatott egyetlen utánpótláskorú versenyzőjeként 5. és 7. helyet is elért a váltóval, most pedig nagy medencében is bizonyíthat a világnak, miután 16 évesen felnőtt magyar bajnoki címet szerzett.

 

– Olasz Anna érmes is lehet a vb-n, Pádár Nikolett pedig döntőbe kerülhet a váltóval – foglalta össze dióhéjban legszebb várakozásait Gellért Gábor, a HAÁSZ SZUE vezetőedzője, majd bővebben is beharangozta a szegedi célokat, először rutinosabb tanítványa kapcsán.

 

– Olasz Anna már a nemzetközi mezőny meghatározó alakja, öt Eb és két olimpia mellett ez lesz az ötödik világbajnoksága. Minden versenyszámban a pontszerzés a realitás, de nagyon örülök, ha érmet is szerez. Erre különösen esélyes lehet a váltóval, de még ott is komoly a konkurencia, hiszen a magyar kvartetten kívül az olasz, a német, az amerikai, a francia és az ausztrál váltó is dobogóra pályázik. Egyéniben pedig végképp nehéz jósolni, főleg egy világbajnokság előtt. A nyílt vízi szakágban a vb a legnehezebb viadal, hiszen itt van a legtöbb induló, óriási harc lesz a pontszerző helyekért is. A balatoni edzőtáborban egyre jobban alakul Anna formája, remélem, hogy magyar közönség előtt remekül szerepel majd – nyilatkozta a tréner, aki szövetségi kapitányaként irányítja legjobb magyar nyílt vízi úszókat.

 

Pádár Nikolett

 

Pádár Nikolett a Nemzeti Sportnak adott interjújában már kiemelte, hogy egyéniben a középdöntő lehet a reális célkitűzés, amivel edzője is egyetért. A váltóval már más a helyzet, hiszen a magyar csapattal a fináléra is van esélye a szegedi tehetségnek.

 

– Hihetetlen, hogy Niki milyen fejlődésre képes akár egyik hétről a másikra is, és remélem, ez még nagyon sokáig így lesz. A formája tehát biztató, de a cél eléréséhez szintet kell lépnie. Ahhoz, hogy a világbajnokságon összejöjjön a középdöntő, már a délelőtti előfutamban olyan időt kell úsznia, amellyel magyar bajnok lett. Ehhez a menetrendhez igazítjuk az edzéseket is, a reggeli tréningek különösen nagy hangsúlyt kapnak. A váltóval reális cél a döntőbe jutás, majd a fináléban a minél szebb helyezés. A járvány miatti versenyhalasztások miatt idén minden korosztályban lesz Eb és vb is, így nem akármilyen nyara lesz Nikinek, ez neki és nekem is kihívás. Másfél héttel a vb után már az ifjúsági Eb-n kell szerepelnie, de teher alatt nő pálma – jegyezte meg Gellért Gábor.

Címlapon

mutasd mind