Két szegedi korcsolyázó lett a sportág első női magyar téli olimpiai érmese

Szeged Város Emlékérmét vehette át Botka László polgármestertől szerdán a történelmet író két sportoló, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia bronzérmes olimpikonok, valamit edzőjük Szabó Krisztián.
Bod Péter

2022. március 02. 16:25

Két szegedi korcsolyázó lett a sportág első női magyar téli olimpiai érmese

Túlzás nélkül sporttörténeti jelentőségű, hogy a téli olimpiák rövidpályás gyorskorcsolya szakág történetében az első női magyar érméket két szegedi sportoló, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia nyerte, akik a rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltójában bizonyultak a világ harmadik legjobbjának.

 

A Szegedi Korcsolyázó Egyesület hosszú ideje nagyon komoly munkát végez – állapította meg a polgármester, amit messzemenően bizonyít a két fiatal szegedi gyorskorcsolyázó sikere. Az egyesület és a sportolók munkájához és felkészüléshez komoly segítséget és támogatást megad az önkormányzat – hangzott Botka László köszöntőjében.

 

A város kedvezményesen biztosítja a helyi műjégpályán az edzési lehetőséget a Szegedi Korcsolyázó Egyesületnek, és hamarosan megkezdődik a műjégpálya felújítása, ami után még jobb feltételek mellett készülhetnek a gyorskorcsolyázók, köztük a szerdán kitüntetettek is. 

 

Szeged a magyar gyorskorcsolyázás fellegvára – állapította meg Botka László, és a kijelentés a nemrégiben zárult pekingi téli olimpia ismeretében nem szorul bővebb bizonyításra. A városvezető köszöntötte a díjátadás megjelent szülőket, akik nélkül nem képzelhetőek el a sportolók sikerei.

 

A polgármester az elmondottakhoz azt is hozzátette: a sport és a gyorskorcsolyázás Jászapáti Petra és Kónya Zsófia világra szóló eredménye után Szegeden még az eddigieknél is vonzóbbá teszi a sportot.

 

 

A két kiváló szegedi sportoló nem a legutóbbi olimpián robbant az világ élvonalába. Kónya Zsófia már a Szocsiban rendezett olimpián hatodik helyezett lett, majd négy évvel később a dél-koreai Pjongcsangban váltó tagjaként negyedik lett. Sorrendben neki a pekingi volt a harmadik olimpiája, és itt felért a dobogóra.

 

Jászapáti Petra Pjongcsangban negyedik és hatodik helyett szerzett váltóban és egyéniben, majd Pekingben harmadik lett váltóban. 

 

Edzőjük, Szabó Krisztián hivatalos elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen a díjátadáson, mert éppen a korosztályos gyorskorcsolya válogatott felkészítőjeként külföldi versenyen segíti a magyar sportolókat. Helyette a Szegedi Korcsolyázó Egyesület elnöke, Lajtos Tivadarné vette át a díjat.

 

Azt tartja a mondás, hogy a sportban a részvétel a fontos, nem az eredmény. A sportolók azonban mindig nyerni szeretnének – szólt az ünnepeltekhez Ménesi Imre, önkormányzati képviselő, a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság elnöke.

 

Úgy vélte, hogy az idő múlásával a Pekingben megszerzett bronzérmek még a jelenleginél is szebben fognak csillogni. 

 

A két sportoló köszöntése a polgármesteri hivatali ünnepség után a műjégpályán folytatódott, ahol az egyesület tagjai, vezetői és sportolói köszöntötték Jászapáti Petrát és Kónya Zsófiát.