Két szegedi éttermet, az Alabárdost és az Alkimistát is esélyesnek tartja Michelin-tányérra a Dining Guide

Az egyikben Katkó Krisztina, a másikban Tóth Pál a séf. És a szaklap esélylatolgató összegzése alapján talán még abban sem túlzás bízni, hogy más szegedi vendéglátóhelyek is megkaphatják a Michelin-kalauz valamelyik elismerését.
Kovács M. Norbert

2022. január 18. 20:00

Két szegedi éttermet, az Alabárdost és az Alkimistát is esélyesnek tartja Michelin-tányérra a Dining Guide

Esélylatolgató cikket közölt a napokban a Dining Guide a 2022 őszére várható Michelin-kalauz vidéki értékeléseiről, vagyis, hogy szerintük melyek lehetnek azok a Budapesten kívüli magyar éttermek, amik Michelin-csillagra, Bib Gourmandra vagy Michelin-tányéros ajánlásra számíthatnak. 

 

A lap által felsorolt éttermek között két szegedi is van.

 

Magyarországon jelenleg összesen hét Michelin-csillagos étterem van, mindegyiknek egy csillaga van és mindegyik Budapesten található. A hét azonban valójában csak öt, hiszen a Ráday utcai Costes és a Babel közel két éve zárva tartanak. A legutóbbi Michelin-kalauz összesen 21 budapesti éttermet értékelt, ezek közül jelenleg egy sem kapott Bib Gourmand-minősítést, és az elmúlt években számos étterem elveszítette a Michelin-tányéros ajánlását.

 

A Dining Guide szerint ugyanakkor az ma már biztosra vehető, hogy a Michelin-kalauz értékelése 12 év hazai jelenlét után hamarosan Budapesten túlra is terjed majd, vidéki étteremtulajdonosok beszámolói szerint tavaly és tavalyelőtt már felbukkantak a kalauz külföldi inspektorai az éttermekben, a magyar vidék gasztronómiájára tehát már évek óta figyelhetnek Michelin Guide európai szekciójánál. Ezért készített most a Dining Guide egy részletes összegzést arról, hogy szerintük melyek lehetnek azok a vidéki magyar éttermek, amik a Michelin-kalauz szempontjai alapján a három értékelési kategória valamelyikére számíthatnak.

 

Bár a Dining Guide Michelin-csillagra és Bib Gourmand-elismerésre egyetlen szegedi éttermet sem tart esélyesnek, Michelin-tányéros ajánlást viszont két szegedi vendéglátóhelynek is valószínűsít: ezek az Alabárdos és az Alkimista Kulináris Műhely, előbbi Tóth Pál, utóbbi Katkó Krisztina séf nevével fémjelezve.  

 

Érdemes ugyanakkor észrevenni, hogy utóbbi kategória listájánál a lap megjegyzi, hogy azt a teljesség igénye nélkül állították össze, továbbá a Dining Guide szerint, ha a Michelin Guide 2022 őszén már a vidéki magyar éttermeket is értékelni fogja, úgy összesen akár 40-50 vidéki magyar étterem is bekerülhet a kalauz által ajánlott vendéglátóhelyek közé.

 

Mindezek alapján pedig talán abban sem túlzás bíznunk, hogy szerencsés esetben az Alabárdoson és a Alkimistán túl más szegedi éttermek is elnyerik majd a Michelin-kalauz valamelyik elismerését.

 

A lap esélylatolgató listáit ide kattintva lehet végigolvasni, érdemes megfigyelni, hogy Szeged környékén egyetlen más éttermet sem tartanak esélyesnek valamelyik elismerésre, a listán szereplő helyek nagy része dunántúli, borvidékeken lévő, Budapesthez közeli, és egy-két észak- és kelet-magyarországi étterem.