Két szegedi cukrászda édessége is küzd a Magyarország cukormentes tortája címért

Bemutatták a Magyarország tortája és a Magyarország cukormentes tortája verseny idei döntőseit. A fináléba öt-öt cukrászda alkotása került, közöttük két szegedi cukrászda édessége. A győzteseket augusztus elején hirdetik ki.

2019. május 08. 19:41

Két szegedi cukrászda édessége is küzd a Magyarország cukormentes tortája címért

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke a sajtótájékoztatón elmondta: tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Magyarország tortája versenyt, amely évről évre egyre népszerűbb a szakma és a fogyasztók körében egyaránt.

– Hagyományosan új, magyaros ízvilágú torták kerülnek a cukrászdák kínálatába, a verseny termékfejlesztésre ösztönöz – emelte ki Selmeczi László, hozzátéve, hogy a Magyarország tortája versenyben idén négy pályamű is a zserbó újragondolásából született, száz éve halt meg ugyanis Gerbeaud Emil.

A beadott torták alapanyagai között rengeteg gyümölcs is volt: cseresznye, körte, ribizli, mandula, eper, málna és birs.

Bechmann György felidézte, hogy az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete kezdeményezésére 2012-ben indult a Magyarország cukormentes tortája verseny.

A Reök Kézműves Cukrászda versenyzője: a Boldogasszony csipkéje (fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány)

– A cukormentes kategóriában idén tizennégy pályamunka érkezett, a zsűriben a cukrász szakemberek mellett dietetikusok és fogyasztók is helyet kaptak. A legfontosabb különbséget ebben a megmérettetésben a szénhidrát- és kalóriaértékek jelentik – mondta.

A Magyarország cukormentes tortája versenyben két szegedi is bekerült a fináléba. A Boldogasszony csipkéje névre keresztelt torta a Reök Kézműves Cukrászdából és a Cukormentes Kicsi Gesztenye az A Cappella Cukrászdából.

A zsűrielnök kitért arra, hogy a cukormentes torták között üdítő színfolt volt a cukkinipiskóta, a gyömbér eperrel, a kókusz különböző formái vagy a tökmag. Mint elhangzott, a fő vonalat a Kárpát-medencei ízek jelentik. Az öt-öt döntős további szakmai támogatást kap a döntő előtt cukrásztechnológiai, illetve dietetikai szempontok alapján.

A Magyarország tortája verseny döntőjébe került:

  • Akali meggyes mandula (Mészáros Cukrászda, Szombathely),
  • Emile emlékére (Művész Kávéház, Budapest),
  • Sopron hűsége (Hoffer Cukrászda, Sopron),
  • Boldogasszony csipkéje (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár),
  • Kékestető (Hisztéria Cukrászda, Budapest).

 
A Magyarország cukormentes tortája verseny döntősei:

  • Mandulatorta cukormentesen (Szamos Marcipán Kft, Budapest),
  • Eredendő bűn (Álomsüti, Budapest),
  • Körös-menti Egres (Tímár Panzió és Étterem, Gyomaendrőd),
  • Boldogasszony csipkéje (Reök Kézműves Cukrászda, Szeged),
  • Cukormentes Kicsi Gesztenye (A Cappella Cukrászda, Szeged).

A Magyarország tortája és a Magyarország cukormentes tortája verseny idei győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először, de az ország számos cukrászdája árusítani fogja.

Nyitóképünkön az A Ccappella Cukrászda Cukormentes Kicsi Gesztenye elnevezésű tortája látható (fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány)

Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind