Két százalékot emelt az alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank, mégis zuhanni kezdett a forint

Virág Barnabás a jegybank alelnöke tegnap belengette a kamatemelést, ma reggel megtörtént. A Matolcsy György vezette MNB azt reméli, ezzel kint lehet a vízből a forint.
Cservenák Zoltán

2022. július 07. 09:27

Két százalékot emelt az alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank, mégis zuhanni kezdett a forint

Kétszáz bázisponttal, azaz 2 százalékkal 9,75 százalékra emelte az irányadó kamatlábat a Magyar Nemzeti Bank. Matolcsy Györgyék így próbálják erősíteni a forintot, amire rá is fér a támogatás, hiszen szerdán egy euróért már 417 forinton kértek a devizapiacon. A forint a dollárhoz képest is rekordgyenge, szerdán 1 dollárért 405 forintot is kértek.

 

A kamatemelés azonban egyelőre nem hozta a várt hatást reggel: A 408 forint körüli nyitóárfolyam a bejelentés után 411-re gyengült, délelőtt fél 10 körül 414 forintot kértek egy euróért.

 

Közelít a 415 forinthoz az euró 9:33 perckor

 

Fél 11 körülre végképp hullámvasútra ült a forint, a 408, 411 és 414-es árfolyam után 410-re „erősödött vissza” az euróhoz képest.

 

Ki kell emelni, hogy a forint úgy gyengül rohamléptekben az euróhoz képest, hogy az uniós valuta valójában kifejezetten rossz bőrben van az energiaválság miatt.

 

Csütörtökön friss inflációs adatokra és kormányinfóra is számítunk, mindkettőről beszámolunk.

 

A kormány napok óta hallgat a harmatgyenge forintról, a Telexnek szerdán sikerült néhány mondatot kipréselnie a Pénzügyminisztériumból, mivel magyarázzák a drasztikus pénzromlást. A tárca válaszában azt írta:

 

„A háború és a brüsszeli szankciók gazdasági válságot, háborús inflációt, áremelkedést és bizonytalanságot hoznak egész Európában. A háborús inflációnak csak a béke tud véget vetni. A kormány ezért szorgalmazza a béke rendezését és az Európának ártó újabb brüsszeli szankciók elkerülését”.

 

Címlapon

mutasd mind