Két radnótis diák nyerte a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj versenyét – Áder János fogadta őket a Sándor-palotában

Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett magyarországi döntőt Gyémánt Dóra Alexandra és Török László, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákjai nyerték A microcystis méreganyag termelésének kimutatása magyarországi tavakban című projektjükkel. A módszerrel az algavirágzás méreganyag-termelése már korai szakaszban kimutatható, előre jelezhető.

2020. július 02. 21:22

Két radnótis diák nyerte a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj versenyét – Áder János fogadta őket a Sándor-palotában

Az első helyezett csapat, amelynek Áder János adta át a GWP Magyarország Alapítvány díját, a nemzetközi verseny idén online döntőjében is képviselni fogja Magyarországot.

Az idén a koronavírus-járvány miatt a verseny magyar döntőjét is online tartották május 23-án. A versenyben csak első és különdíjat osztott a zsűri. A különdíjat Urbán Balázs Gyula és Kassai Csaba Máté, a BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziuma diákjai kapták A gumiabroncsok kopásának nyomában – Mennyiségi adatok az úttestekről a felszíni vizekbe jutó gumirészecskékről című projektért.

Török Lászlóék előadást tartanak a Sándor-palotában (fotók: MTI/Szigetváry Zsolt)

Áder János gratulált a diákoknak a kiemelkedő teljesítményükhöz, kiemelve, hogy a győztes csapat „jó esélyekkel indul” a nemzetközi döntőbe.

A Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyarországi díja

A Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) 1997-ben alapították. Egyike a legelismertebb nemzetközi ifjúsági díjaknak a szakterületen, a versenyen világszerte több ezer 15 és 20 év közötti középiskolás fiatal vesz részt. Több mint harminc országban rendeznek selejtező versenyeket, amelyek nyertesei indulhatnak az angol nyelvű döntőben. Magyarország 2013-ban csatlakozott a vetélkedőhöz. A magyar versenyt a GWP Magyarország Alapítvány szervezi, számos partnerszervezet segítségével és támogatásával. Védnöke Áder János köztársasági elnök.