Két napra előre tudni fogjuk Szegeden és környékén, hogy milyen lesz az idő, kell-e nagy zivatarra készülnünk

Lassan véget ér egy szerb–magyar uniós projekt, amelynek célja a minél pontosabb előrejelzés és az, hogy kezdjünk végre valamit érdemben az esővízzel.

2019. március 12. 19:49

Két napra előre tudni fogjuk Szegeden és környékén, hogy milyen lesz az idő, kell-e nagy zivatarra készülnünk

Óvodákba, művelődési házakba és a Mars téri piacon összesen tizenegy csapadékmérő állomást helyeznek ki azért, hogy minél pontosabban tudjuk, mennyi eső esett Szegeden. Ráadásul egy nyárra elkészülő honlap és egy okostelefonos alkalmazás segítségével két napra előre a lehető legpontosabb időjárási előrejelzést kaphatjuk majd a városról. Hasonló alkalmazás készül Újvidékre is. A projekttel kapcsolatos sajtótájékoztatón Ménesi Imre elmondta, a közös munka 2017-ben kezdődött, idén év végére véget ér, azt az Európai Unió támogatja: „ez a határon átnyúló regionális program, azért is fontos, mert a természeti erők nem ismerik a határokat, a kerítést.”

Gál Tamás, az egyetem Földrajzi és Földtudományi Intézet Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék docense arról beszélt, a program egyik fontos eleme, hogy minél több esővizet meg tudjunk fogni.

– Egyre jellemzőbb az, hogy hirtelen, nagy mennyiségű csapadék esik le, gyakran akár a teljes havi átlagos csapadékmennyiség lezúdul nagyon rövid idő alatt. Ennyi vizet egyszerre lehetetlen elvezetni egy jól karbantartott csatornarendszer sem képes rá. Viszont másnap hét ágra süt a nap, és ivóvízzel locsolunk... Ezért dolgozunk közösen a szerb féllel azon, hogy minél több esővizet tudjunk tárolni, hogy ezt a vizet aztán öntözésre tudjuk fölhasználni. Az említett előrejelző szoftver már működik, zajlik a tesztüzeme.

Ménesi Imre ennek kapcsán még megjegyezte, a választókörzetében a Búvár-tónál tervbe van véve egy olyan rendszer kialakítása, hogy a lehullott csapadékból minél többet belevezessenek a tóba, ám ahhoz, hogy ehhez nekilássanak, magát a tavat is rendben kell először tenni.

Dragan Milosevic az újvidéki „állapotokról” azt mondta, náluk is a rendszer kiépítése zajlik, és ők is tesztelik a szoftver szerb változatát. – Hasonlók a gondjaink, mint Szegednek: sokszor nagyon sok eső esik egyszerre, elönti a várost, és nem nagyon tudunk mit kezdeni vele. Aztán meg napokig szárazság van. Mi is azt szeretnénk, hogy minél több esővizet tudjunk eltárolni.

Ott volt a tájékoztatón a Szeged Televízió is, nézzék meg összefoglalójukat!

gszl