Két nappal a zárás előtt köszönthették a cowboy–indián kiállítás negyvenezredik látogatóját

A végéhez közeleg a Móra Ferenc Múzeum cowboy–indián kiállítása. A tárlatot még péntek estig tekinthetik meg azok, akik eddig lemaradtak róla. Szerdán délután köszöntötték a negyvenezredik látogatót – mindjárt kettőt is: a Pest megyéből érkezett Gáspár Istvánt és Géresiné Kozma Ilonát. Őket a hagyományokhoz híven ajándékcsomaggal is meglepte Fogas Ottó múzeumigazgató.
Rafai Gábor

2022. december 28. 16:13

Két nappal a zárás előtt köszönthették a cowboy–indián kiállítás
negyvenezredik látogatóját

A legendás vadnyugat – Cowboyok és indiánok című kiállítás június 25-én nyílt a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlaton többek között az Egyesült Államokból, az oklahomai Cowboy és Western Múzeumból érkezett kiállításanyag látható.

 

Az érdeklődésre igazán nem lehetett panasz az elmúlt fél évben. Egy hónapra volt szükség ahhoz, hogy elérjék a tízezredik látogatót, és újabb egy hónap kellett az újabb tízezer látogatóhoz. Október végén pedig már a harmincezrediket is köszönthették. Így jutottunk el újabb két hónap után a negyvenezredikhez.

 

 

– Hosszú évek hagyománya, hogy a múzeum két ünnep között is nyitva tart, így mindazok, akik eddig még nem tekintették meg a kiállítást, pénteken estig megnézhetik, akik pedig látták, még egyszer elbúcsúzhatnak tőle – mondta Fogas Ottó. – Öröm, hogy most tudjuk köszönteni a kiállítás negyvenezredik látogatóit.

 

A múzeumigazgató szerint a tárlat népszerűségét nagyban növelte az, hogy a kiállítási tárgyak nagy része Amerikából érkezett, olyan távoli helyről, ahová nagyon nehéz eljutni. Ezért sokak számára öröm, hogy helybe tudták hozni ezt különleges tárlatot. A másik nagy vonzerő a retró népszerűsége. A kiállítás ezért nemcsak visszanyúlik a valódi cowboyok és indiánok életéhez, de érinti a róluk készült filmeket, erősítve ezzel is a korszakról felépült brandet.

 

Fogas Ottó elmondta, az eddigi tapasztalatok szerint a kiállítás látogatóinak fele Szegeden túli megyei településekről érkezik. A másik érdekesség, hogy a megyehatáron kívülről érkezők több mint a fele budapesti.

 

A negyvenezredik látogatók, az érdi Gáspár István és a budaörsi Géresiné Kozma Ilona együtt érkeztek a kiállításra, elmondták szeretik beutazni az országot, de eddig még jártak Szegeden. Kedden érkeztek a négynapos városlátogatásra, aznap este a színházban megnézték A padlás című musicalt, most pedig ellátogattak a Móra Ferenc Múzeumba.

 

Gáspár Istvánnak a Cseh Tamásról szóló rész tetszett a legjobban, míg Géresiné Kozma Ilonát inkább a gyöngyből készült indián ékszerek kötötték le.

 

 – Én magam is készítek gyöngyékszereket. Most le is fotóztam néhány motívumot, fülbevalót, amiket később hasznosítani fogok – mondta Ilona.

 

Úgy tervezik, az év végig maradnak Szegeden, többek között kipróbálják a fürdőt, és makói városlátogatást is szeretnének beiktatni a programba. 

 

Abban máris biztosak, hogy visszatérnek Szegedre, mert nagyon megtetszett nekik a városunk.