Két nap, két tiltakozás Szegeden

A két nagy tanári szakszervezet újabb országos sztrájkot hirdetett november 18-ra. A diákok a megmozdulás előtt arra a napra szintén szerveznek akciót, egy országos élőláncot. Szegeden a VVL diákszervezet november 17-én délután 18 órára hirdetett meg tiltakozást a Klauzál térre.
Vass Imre

2022. november 15. 18:36

Két nap, két tiltakozás Szegeden

Az Egységes Diákfront - Pala Mozgalom az újabb tanársztrájk napjára országos élőláncot hirdetett péntek reggel háromnegyed 8 és 9 között. A legutóbbi akciójuk során körbeölelték Budapestet, most az egész országra kiterjedő akciót szerveznek. Jelenleg már több mint 60 iskola jelezte részvételét. 

 

A több diákszervezetet is tömörítő Egységes Diák Front Szegeden is szervez élőláncot november 18-án. Egyik képviselőjük, Fodor Zsófia elmondta háromnegyed 8-kor kezdik az akciót, a lánc a Radnóti Miklós Gimnáziumtól indul majd és a hossza attól függ, mennyien csatlakoznak majd. A kezdés időpontja még változhat, ezért érdeme figyelni majd a Facebook oldalukat.

 

 

A szervezők, a korai időpont ellenére sok résztvevőre számítanak majd péntek reggel. Az országos megmozdulás előtt egy nappal Szegeden a VVL, az egyetemi polgárok szervezete csatlakozik a szegedi pedagógusok által tervezett tiltakozó megmozduláshoz. 

 

A szervezet képviselője, Körmendi Zoltán elmondta, a Deák Ferenc Gimnáziumtól indulnak majd és a Szent György téren, valamint a Stefánián keresztül vonulnak majd a Klauzál térig. Ott 18 órától egy rendkívüli tanóra kereteiben beszélnek az oktatásügy aktuális állapotáról, és felolvassák az oktatást érintő 9 pontos követeléseiket. A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy vigyen magával valami világító eszközt, mivel a rendezvény mottója: Gyújtsunk fényt vidéken is! Az előzetes érdeklődésből látható, egyre nagyobb az elégedetlenség a pedagógusok körében.

 

Vőneki Ádám, Szegedi Tanárok Együttműködési Platformjának képviselője elmondta legutóbb, a Széchenyi térre szervezett akcióra kétszer annyian mentek el, mint amire számítottak a szervezők. „Én azt gondolom, van ereje ezeknek a megmozdulásoknak” – mondta Vőneki

 

Az októberi tiltakozó akciók után több tanárt ért retorzió, a budapesti Kölcsey Gimnázium tanárai közül ötöt kirúgtak, többeket megfenyegettek. Az október 23-án Budapesten felszólaló pécsi diáklánynak, Pankotai Lilinek el kellett hagyni iskoláját.

 

Az általunk megkérdezett diákokat nem érte még semmi retorzió az iskolájukban, amiért ilyen és ehhez hasonló akciókban részt vesznek. A diákok pedig kiállnak a nyilvánosság előtt is szerepet vállaló diáktársuk mellett.

 

Nógrádi Áron, Adom Diákmozgalom képviselője szerint mindenkinek a saját dolga, hogyan adja elő beszédét, a lényeg az, hogy azzal mindenki egyetért. 

 

Csütörtök délután több másik városban, többek között Hódmezővásárhelyen és Szentesen is szerveznek hasonló megmozdulást.