Két iskolát is lebombáztak Szumiban, több fronton ellenállnak az orosz támadásoknak az ukránok a keleti fronton

Így áll a harci helyzet Szumiban, Luhanszkban és Donyeckben.
Cservenák Zoltán

2022. április 30. 09:48

Két iskolát is lebombáztak Szumiban, több fronton ellenállnak az orosz támadásoknak az ukránok a keleti fronton

 

Az ukrán honvédelmi erők azt állítják, hogy továbbra is ellenállnak az orosz támadásoknak több fronton, annak ellenére, hogy új orosz egységek érkeznek a harctérre. Az ukránok azt is állítják, hogy az orosz tüzérség célba vette a határhoz közeli falvakat az ország északkeleti szegletében.

 

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának legfrissebb közleményéből származó értékelés szerint az oroszok továbbra is erősítik jelenlétüket a kelet-ukrajnai Izium térségében – írja a CNN.

 

Az ukránok azt mondják, ellenállnak az orosz erők legutóbbi, Izium térségében történő áttörési kísérleteinek, az oroszok nyomulnak Lyman városa felé, ami fontos vasúti csomópont. Ezt a területet pénteken lőtte orosz tüzérség.

 

 

Az ukrán vezérkar közölte, hogy a Luhanszk megyében lévő Rubizsne és Popasnaja környékén is heves harcok dúlnak, a két várost az oroszok hetek óta próbálnak elfoglalni. Az orosz egységek Ukrajna északkeleti sarkában lévő Szumi-régió négy falujában vették célba az ukrán állásokat, ahol az elmúlt hetekben alig volt harci aktivitás.

 

 

Két iskolát és 20 lakóházat lebombáztak

Összesen 14 ellenséges támadást vertek vissza Donyeck és Luhanszk-régiókban az elmúlt 24 órában – közölte az ukrán hadsereg.

 

Szerhij Hajdaj, a luhanszki regionális katonai vezető a CNN-nek elmondta, pénteken két iskola és 20 lakóház semmisült meg. Hajdaj azt is elmondta, hogy az oroszok 16 tüzérségi támadást indítottak az elmúlt nap során, a célpontok között volt Hirske és Orikhovo is. Mindkettő a frontvonalhoz közeli város.

 

Hajdaj az amerikai hírtelevíziónak elmondta, 31 embert evakuáltak Popasnajából, de két evakuációs buszra rálőttek, és azóta nem került kapcsolatba a járművekben tartózkodó emberekkel.

 

Mikola Hanatov, a Popasnaja városi katonai-polgári közigazgatás vezetője elmondta, hogy a sofőrök önkéntesek voltak. Hozzátett: „Nagyon félek, hogy elveszítjük ezeket az embereket”.

 

 

Dnyipropetrovszkban is lövöldöztek

A déli fronton Mikola Lukasuk, a dnyipropetrovszki regionális tanács vezetője elmondta, hogy az oroszok tüzet nyitottak egy vitatott falu határában, Krivij Rih közelében. Itt nem voltak áldozatok.

 

200 harckocsit küldenek a lengyelek

Lengyelország több mint 200 T-72-es harckocsit küldött Ukrajnába az elmúlt hetekben – közölte a Polskie Radio, a lengyel nemzeti közszolgálati rádió pénteken, az IAR hírügynökségre hivatkozva. Lengyelország eddig 1,6 milliárd dollár értékben biztosított katonai felszerelést Ukrajnának – mondta a múlt héten Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.