Két hónap haladékot kaptak Orbánék jogállami lépésekre, különben 3000 milliárd forintot veszít Magyarország

A tét a költségvetési bevételek közel 10 százaléka, nagyjából egy évnyi uniós támogatás összege. Korábban 6400 milliárd forint visszatartásáról volt szó, de az eddig benyújtott vállalások miatt 3400 milliárddal csökkentették a lehetséges elvonás összegét.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 18. 12:17

Két hónap haladékot kaptak Orbánék jogállami lépésekre, különben 3000 milliárd forintot veszít Magyarország

Döntött az Európai Bizottság vasárnap: 3000 milliárd forintnak megfelelő euró visszatartását javasolják a magyar kormánytól, ami november 19-éig kapott haladékot arra, hogy a jogállamiság visszaállítása, a korrupció csökkentése és az uniós források átláthatóbb elköltése érdekében tett vállalásait konkrét intézkedésekkel támassza alá.

 

Az Európai Bizottság javaslatát az európai pénzügyminiszterek tanácsának nyújtja be. A tanácsnak november 19-éig kell döntenie: jóváhagyja a bizottság javaslatát vagy elutasítja, és lezárja az eljárást. Ez azt is jelenti, Orbán Viktor kormányának két hónapja van tenni azért, hogy az uniós pénzügyminisztereket jobb belátásra bírja.

 

Az európai biztosok döntését Johannes Hanhn, az uniós költségvetésért felelős biztos részletezte. Elmondta, az unió pénzügyi érdekeit vették figyelembe a 3000 milliárd forintos forráselvonásról szóló javaslattal, mivel az Orbán-kormány nem tesz eleget  

 

  • a rendszerszintű korrupció felszámolásáért,
  • az átláthatóbb közbeszerzésekért,
  • az ügyészség tisztább működéséért, és
  • a közérdekű vagyonkezelő alapítványok helyzetének tisztázásáért.

 

Hahn Orbánék vállalásait is elismerte, azt is elmondta, 17 ilyen ígéretet kaptak, ezek között 

  • a pénzügyi integritási hatóság, azaz egy korrupcióellenes hatóság felállítását, 
  • az egyszereplős közbeszerzések 15 százalék alá csökkentését 
  • és az orosz gázfüggőség csökkentésének vállalását említette.

Ugyanakkor megjegyezte, sokat kellett várni ezekre az intézkedésekre.

 

Bajban lehetnek a közérdekű vagyonkezelő szervezetek

 

A Szegedi Tudományegyetemet is érintheti a javaslat, miszerint az Európai Bizottság kezdeményezése szerint a közérdekű vagyonkezelő szervezetek – így az egyetemi alapítványok is – és az irányításuk alá tartozó egyéb szervezetek ne kapjanak uniós forrásokat a 2027-ig tartó ciklusban.

 

Hahn azt is közölte, a jelenlegi eljárás bármikor megismételhető újra, tehát nem hagyják békén az Orbán-kormányt addig, amíg nem állítja vissza a jogállami kereteket Magyarországon.