Két éve nem támogatja a kormány a Szegedi Szabadtéri Játékokat – ezen ment a vita a kulturális bizottságban

A közgyűlést megelőző bizottsági üléseken is sok esetben indulatos légkörben tárgyaltak, nem volt ez másként a kulturális bizottság szerda kora délutáni ülésen, ahogy színház ügyben csapott össze a várost irányító koalíció és ellenzéke.
Bod Péter

2022. október 05. 17:05

Két éve nem támogatja a kormány a Szegedi Szabadtéri Játékokat – ezen ment a vita a kulturális bizottságban

Az önkormányzatokat rendkívül előnytelenül érintő hazai infláció, energiaáremelés és kormányzati elvonások hatásairól Kovács Tamás gazdasági alpolgármester tájékoztatta a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottságot, ennek részleteivel foglalkoztunk a korábbi bizottsági ülések összefoglalóiban.

 

A Fidesz-KDNP önkormányzati képviselői valamennyi bizottsági ülésen helytelenítették a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok összevonását, amiről a bizottság kormánypárti tagja, Haág Zalán azt állította: csak ezért 720 millió forintos kár érte Szegedet. 

 

Nem mondta ki, de arra utalt, hogy két egymást követő évben ezért nem kapta meg a Szegedi Szabadtéri Játékok a Nemzeti Kulturális Alaptól azt a közel 360 millió forintot, amit addig igen. Van-e erre bizonyítéka Haág Zalánnak? – tette fel a kérdést Tóth Károly MSZP-s képviselő. 

 

Tóth Károly szerint, ha az állítás igaz lenne, és valóban a színház és a Szabadtéri összevonása miatt nem kapott támogatást az utóbbi, akkor a kultúráért felelős minisztérium félrevezette a szegedi önkormányzatot, mert elfogadta és jóváhagyta a két intézmény összevonását, és nem figyelmeztetett arra, hogy ez a jelzett pályázati pénz elvesztésével járhat együtt.

 

Az elmérgesedő és egyre személyeskedőbbé váló vitában oda-vissza hangoztak el érvek és állítások. Haág Zalán szerint a minisztérium és a színházak működéséért felelős államtitkár egy meghozott önkormányzati döntést követően nem tud mást tenni, mint azt elfogadni.

 

Ezen a ponton szólt hozzá a vitához Kardos János, művelődési osztály vezetője, aki elmondta, hogy az illetékes államtitkárt, Fekete Pétert a két intézmény összevonásáról a közgyűlési döntés előtt tájékoztatták, mert ez törvényi kötelezettsége a városnak. Az államtitkár ekkor fogadta és jóváhagyta a készülő döntést. 

 

„Azt sem tudják, miről beszélnek. Fel vagyok háborodva” – fakadt ki igen indulatosan Kozma József, aki arra reagált, hogy a két kulturális intézmény összevonása a megismert dátumok alapján nem úgy történt, ahogy a fideszes képviselő állította. 

 

Haág Zalán erre azt válaszolta, hogy a város vezetői nincsenek tisztában a hazai kultúrafinanszírozással. Szerinte, az összevont intézmény meg sem kaphatta a korábbi pályázati pénzt, még a vele vitába szállók szerint ennek szakmai akadálya nem volt. 

 

Tóth Károly szerint egyértelműen a politika szólt közbe, ezért nem folyósított pályázati pénzt a Nemzeti Kulturális Alap a Szegedi Szabadtéri Játékokra, ahogyan nem kap évek óta pályázati támogatást a szegedi Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál sem.  

Címlapon

mutasd mind