Két év után ismét végigtáncolhatta az évadot a Szegedi Kortárs Balett: tizennégyezren látták a produkcióikat

Két, járvány sújtotta csonka évad után ismét teljes szezont tudhatnak maga mögött a Szegedi Kortárs Balett táncosai. Szerda este a Kisszínházban a Danza című kétrészes táncjátékkal lezárul az idei évad, a társulat legközelebb augusztus végén lép fel a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ahová a több mint húszéves sikerkoreográfiájukat, a Carmina buranat viszik el.
Rafai Gábor

2022. június 08. 15:40

Két év után ismét
végigtáncolhatta az évadot a Szegedi Kortárs Balett: tizennégyezren látták a
produkcióikat

Az elmúlt kilenc hónapban megtartott 64 előadásuk közül Szegeden 30 alkalommal gördült fel a függöny, Budapesten pedig 23 alkalommal lépett színre az együttes. Két bemutató, illetve öt új produkció született az évad során. 

 

A The Black Paintings / Blue mellett – amelynek bemutatóját tavaly októberben tartották a Kisszínházban – a Szegedi Nemzeti Színházban november 26-ára esett a Concerto/Vadak/A szent premierje, idén február végére pedig a Danza című kétrészes táncjátéké.

 

A továbbjátszásokkal együtt 14 ezer 284-en váltottak jegyet az együttes produkcióira.

 

Végre eljutottak Dubaiba és Brüsszelbe is

 

Hosszú kényszerszünet után idén két külföldi turnén is részt tudott venni az együttes. 

 

A Dubai Világkiállítást követően – két Sztravinszkij darabbal kiegészülve – az együttes Brüsszelben adta elő a Carmina buranat. A húsz éve teltházakkal futó előadást a tíz évvel ezelőtti óriási belgiumi sikernek köszönhetően hívták vissza.

 

Juronics Tamás által koreografált darabot most is óriási sikerrel adták elő, a darab végén Cirque Royal három és fél ezer nézője álló vastapssal méltatta a produkciót.

 

 

Két új produkcióval készül Juronics Tamás az új évadra: Petőfiről és a Lear királyról készít koreográfiát

 

Körvonalazódik a 2022–23-as évad két bemutatójának témája is. Az együttes által nyilvánosságra hozott évadterv szerint Juronics Tamás két új táncjátékkal is készül. 

 

Január 1-jén, a 200. születésnapon kezdetét veszi a Petőfi emlékév, amihez a Szegedi Kortárs Balett egyedi módon csatlakozik. 

 

Műsorára tűzi a Lánglelkű című táncjátékot, amelyhez szabadon választott Petőfi versek szolgáltatták a muníciót, a tőlük megihletődött, a hazai és nemzetközi mesterkurzusokon, hangversenytermekben és zeneszerzés-versenyeken kimagasló eredményeket elért fiatal zeneszerzők: Brandenburg Ádám Sándor, Dobri Dániel, Kecskés D. Balázs, Lázár Dániel György és Molnár Viktor számára. 

 

A versek, a Szegedi Szimfonikus Zenekar által életre keltett zeneművek, fiatal koreográfusok munkái és a szegedi együttestől megszokott lenyűgöző látványvilágú költőiség együtt teremtik majd meg azt a szintézist, amely hitelesen megidézi a külföldön máig legismertebb magyar költő emlékét.

 

Shakespeare egyik tragédiáját is feldolgozza táncjátékká a Kossuth-díjas koreográfus. 

 

George Bernard Shaw szerint soha, senki nem fog a Learnél jobb tragédiát írni. Shakespeare-tudósok szerint ugyanis egyik tragédiájában sem lehet olyan részletesen hallani a modern világ aggodalmairól és problémáiról, mint ebben. 

 

Juronics Tamás szerint a Lear, bár címében „király”, mégsem sorolható a klasszikus királydrámák közé. Sokkal inkább önfelszámoló családi tragédia. Nekünk szól, szülőknek, gyerekeknek, hogy magunkra ismerjünk: az apák rosszul szeretik gyermekeiket, aztán hatalmasat csalódnak bennük, tombolnak és átkozódnak, pedig ők a hibásak. Lear fatális tévedése nem abban rejlik, hogy birodalmát idejekorán osztja fel, hanem az, hogy azt reméli: vagyona és befolyása nélkül is fogják szeretni. 

 

A bemutatónak a nagyszínház ad majd otthont az új évadban.

 

 

Címlapon

mutasd mind