Két év kényszerszünet után ismét Tarhonyafesztivál Tápén

Olyan étel, amit tarhonyából nem lehet megfőzni, pedig nincs! – állítják a tápaiak. Évente egyszer, júliusban be is bizonyítják ezt, amikor megrendezik a városrészben a Tarhonyafesztivált. Az idén ez már a tizenhatodik. Estig még érdemes kinézni Tápéra, ahol színes falunapi programok is kísérik a fesztivált.

2021. július 03. 12:56

Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt nem tudták megtartani Tápé ikonikus fesztiválját, így bár tizennyolc éve indult, az idei még csak a tizenhatodik.

Most a falunappal együtt, ismét a Heller Ödön Művelődési Ház udvarán ünneplik a tarhonyát a tápaiak.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

Az idei a fesztivál hagyományosan reggel 7 órakor kezdődött a művelődési ház udvarán, ahol délig készíthették el a versenyre nevezendő ételeiket a csapatok.

A tarhonyát idén is a szervezők biztosították s, a többi hozzávalót a résztvevőknek kellett hozniuk. A legfinomabb étkeket elkészítőket most is elismerésben részesíti a zsűri, aminek elnöke Rapcsányi Ferenc, a szegedi vendéglátóipari iskola tanára. Az ítészek csapatát erősíti R. Kárpáti Péter, a Barátok köztből ismert színművész is.

– Tizenkét csapat jelentkezett idén a megmérettetésre. Bármilyen ételt lehet készíteni, egyetlen kikötés van, tarhonyának lenni kell benne – tudtuk meg Széll Zoltántól, a Tápai Hagyományőrző Egyesület elnökétől, aki azt is elmondta: a tarhonya úgy kötődik Tápéhoz, mint kabáthoz a gomb.

Ezt az egyszerű ételt vitte magával a parasztember a földekre, vagy a gyékényvágók az egész napi munkához, hogy néhány marék tarhonyából, egy kis szalonnával, hagymával hamar egytálételt főzzenek maguknak

Hogy milyen ételeket lehet tarhonyából készíteni? A szervezők szerint szinte bármit. Lehet belőle egytálétel, leves, köret, de akár desszert is.

Az elmúlt tizennyolc évben a versenyen már készítettek belőle édességet, felfújtat is, de tálalták már hallal és lasagne is készült a tarhonyából.

– Úgy vettem észre, az idén a versenyzők, kétévi kihagyás után kissé óvatosabbak, biztosra próbálnak menni, a többség csülökkel, kolbásszal, szalonnával, esetleg lecsóval képzelte el a versenyre készülő fogást – mondta Széll Zoltán.

Szécsényi Rózsa, Tápé önkormányzati képviselője a rendezvényt megnyitó beszédében azt hangsúlyozta: a tarhonyafesztivál elődleges célja a hagyományőrzés, a tradicionális tápai konyha népszerűsítése és persze a közösségi élmény.

– Az idei fesztivál egy kicsit másról is szól, mint pusztán a tarhonyáról. Nehéz idők vannak mögöttünk, a járvány miatt nagyon sokáig nem tudtunk találkozni, ezért most mindenki nagyon örül a másiknak. Fontos, hogy a helyi közösségeinket minél hamarabb újjáépítsük, hogy ismét jól tudjuk érezni magunkat együtt – mondta Szécsényi Rózsa.

Szabó Sándor országgyűlési képviselő köszöntőjében arra emlékezett vissza, hogy tizennyolc évvel ezelőtt Molnár János – vagy ahogyan Tápén ismerik – Szuszi megkereste a városházán, hogy rendezzenek fesztivált Tápén a tarhonyának, az ötlet mellé a város vezetése azonnal odaállt.

– Nagyon fontos, hogy minden település, városrész ápolja a hagyományait. Szegedet ez teszi olyanná amilyen, sokszínűvé, igazán élhető várossá. Nagyon fontos része ezeknek a programoknak a közösségépítés is, ami most, a járvány után újra nagyon felértékelődött. Azok a települések tudnak fejlődni, gyarapodni, ahol erős, összetartó közösségek élnek – mondta Szabó Sándor.

Szécsényi Rózsa felhívta a fesztiválozók figyelmét, idén a Tarhonyafesztivál programjai nem érnek véget délben, ebéd után falunappal folytatódnak, ahol a verseny, a munka után estig szórakozhatnak a tápaiak és vendégeik.

Érdemes tehát délután is ellátogatni Tápéra, a Heller Ödön Művelődési Házba, ahol késő estig várják programok az érdeklődőket.

A délutáni falunap programja

  • 15:30–16:30: Sajtkukac Duó Gyerekzenekar műsora
  • 16:30–17:30: Színpadon a művelődési ház csoportjai
  • 18:00–18:45: Gergely Róbert zenés fellépése
  • 19:00–19:10: Tápéért emlékérem átadása
  • 19:30: Weisz Viktor koncertje

rag