Készpénz és házipénztár – Szántó György olvasói levele

Szeged.hu

2022. szeptember 20. 18:25

Készpénz és házipénztár –
Szántó György olvasói levele

2022. szeptember 19-én a Külügyminisztérium közölte – miután a K-Monitor keresetére a bíróság erre kötelezte a minisztériumot –, hogy Orbán Viktor a 2021. augusztusi Budapest–horvátországi nyaralóhely–Budapest honvédségi luxusrepülőgéppel történő családi utazás költségeit befizette a minisztérium házipénztárába.

 

Ennyi a hír, többet – például az összeget – nem hajlandóak közölni.

Ízlelgessük a hírt:

  • az információt a Külgazdasági-és Külügyminisztérium csak bírósági kötelezés után adta ki,
  • Orbán Viktor készpénzben fizetett. Ma már a nyugdíjak nagyobb részét is bankszámlára utalja a Magyar Államkincstár, és erre ösztönzik is – nagyon helyesen(!) – az embereket, hogy ne a postás hordozza ki táskában a pénzt,
  • feltételezem, hogy Orbán Viktornak is van bankszámlája, ahova az Országgyűlés Hivatala a képviselői járandóságait kiutalja, és valahonnan odautalják a miniszterelnöki illetményét is (ő maga mondta a Kossuth Rádióban, hogy bérből és fizetésből élő kisember),
  • a cégek házipénztárainak kezelését a számviteli törvények szerint elkészített Pénzkezelési Szabályzat alapján végzik. Ez általában tartalmazza, hogy mekkora összeget lehet készpénzben be-és kifizetni (számla alapján), és hogy mennyi lehet a hó végi pénzkészlet, amit a házipénztárban tarthatnak, illetve a pénzkészletet a hó végén címletenként lebontva kell kimutatni, és a felelősöknek hitelesíteni kell a készlet egyezőségét és valódiságát.
  • Miért kellett ezt a bonyolult – készpénzes – eljárást alkalmazni? Nem lett volna egyszerűbb, ha a miniszterelnök a névre kiállított számla alapján a saját bankszámlájáról az összeget átutalja a minisztérium bankszámlájára?
  • Áfaköteles volt-e a szolgáltatás?

 

Nos, a kutya itt van elhantolva. A banki tranzakciónak ugyanis nyoma van. A bankban, a minisztérium, valamint a magánszemély bankszámláján is. Leellenőrizhető, hogy megelőzte-e szerződéskötés, számlakibocsátás, teljesítésigazolás. Hogy mikor történt a számla kiegyenlítése? A szerződésben rögzített határidőn belül, vagy a múlt hónapban, amikor a K-Monitor keresetére megszületett a bírósági határozat?

 

Az egész történet látlelet a NER működéséről. A kisboltokban, a fodrásznál, az újságosnál, stb. kötelező a bizonylat alapján a tranzakció gépi lebonyolítása, amiről a NAV azonnal tudomást szerez. Nem véletlen, hogy a kenőpénzeket is zsebből zsebbe fizetik. Nyom nélkül.

 

Nem állítom, hogy ez történt. Lehet, hogy minden a számviteli és pénzkezelési szabályok pontos és jogszerű betartásával zajlott le.

 

De akkor miért kellett várni arra, hogy bíróság kötelezze az információ kiadására a minisztériumot? Miért nem adták ki azonnal a közérdekű adatigénylésre az ügy teljes dokumentációját?

 

Ennél egyszerűbb ügyekbe buknak bele politikusok tőlünk nyugatra (például a korábbi német államfő).

 

Mindez történik akkor Magyarországon, amikor a NER-elit égre-földre esküdözik, hogy milyen törvényeket alkot, és milyen átláthatóan számol el az Európai Uniótól kapott forrásokkal, csak adják már azokat a milliárdokat!

 

Mert ha itt lesz a pénz, akkor lehet majd megint lopni, hazudni, mert lesz miből! Addig marad a magyar költségvetés.

 

Szántó György