Kész a dorozsmai Jerney-iskola felújítása

Közel 300 millió forintot költött az önkormányzat a Jerney-iskola felújítására. A kivitelező határidőre elkészült a munkával, már csak a műszaki átadás-átvétel van hátra. Ezzel nem kell sietni, a járvány miatt nincs tanítás, szinte teljesen üres az épület.

2021. március 18. 16:47

A kiskundorozsmai iskola felújítása a hetedik a sorban Szegeden, a munkálatokra az önkormányzat eddig 3 milliárd 94 millió forint költött, amelyből 2 milliárd 566 millió érkezett Brüsszelből, a város pedig 528 millió forint saját forrást biztosított erre a célra.

Az 1974-ben elkészült épület már megérett a teljes felújításra. A tizenegy tantermes iskolában 237 diák tanul ebben a tanévben.

Lázár Zoltán, az iskola igazgatója elmondta, a munkálatok tavaly szeptember elején kezdődtek és a kivitelező határidőre, február 24-ére el is készült a felújítással. Most a műszaki átadás-átvételi eljárás zajlik, amely egy hónapig tart, ezt követően vehetik teljesen birtokukba az épületet. Az igazgató hozzátette, a munkálatok ideje alatt – ameddig lehetett – zavartalanul folyt a tanítás is az épületben, az iskola és a kivitelező folyamatosan egyeztetett, hogy zökkenőmentesen menjen a munka és a tanításban se legyen fennakadás.

Kívül-belül megújult iskola várja vissza a tanulókat. Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Fodor Antal, a körzet önkormányzati képviselője hangsúlyozta,

az iskola felújítása állami feladat lett volna, de helyettük az önkormányzat vállalta magára azt és uniós, valamint saját forrásból közel 300 millió forintot fordított erre a célra.

Az épület korszerűsítésére nagy szükség volt, hisz a közel 50 éves épület már nagyon elavult. Hozzátette, a felújítás után olcsóbb lesz az épület fenntartása, illetve meg is szépült az iskola.

A felújítás során az épület új tetőszigetelést kapott, kicserélték a külső fa és fém nyílászárókat műanyag, illetve alumínium szerkezetű, hőszigetelt ajtókra, ablakokra, a homlokzatot pedig hőszigetelték. Emellett kicserélték a radiátorokat, a termeket és a folyósokat újrafestették, a tetőre napelemek kerültek, ezek várhatóan fedezni fogják az intézmény teljes éves áramszükségletét. Megújult a padlóburkolat egy része, valamint taktilis vezetősávokat alakítottak ki a gyengénlátóknak, rámpa építésével akadálymentesítették a főbejáratot, az udvaron parkolót hoztak létre a mozgássérültek számára, az épületben pedig akadálymentes mosdót alakítottak ki. Az iskola előtt vakvezető sávot magában foglaló járdát építettek.