Kéri László a Témában: Orbán tavaly szeptembere óta kampányol az Izaurán felnőtt országnak, a járványkezeléssel akar nyerni 2022-ben

A politológus úgy látja, Orbán Viktor már csak a 2 és fél milliós táborának kommunikál, ezért viselkedik „falusi csávóként” a facebookos videóiban. De ki látott már várban „lakó” falusi csávót?

2021. május 06. 08:33

Kéri László a Témában: Orbán tavaly szeptembere óta kampányol az Izaurán felnőtt országnak, a járványkezeléssel akar nyerni 2022-ben

Orbán Viktornak újra van ideje és kedve hétköznapi embereknek szóló videókat közzétenni a közösségi médiában. Miközben dübörög a kormány és a Fidesz az ellenzéket lejárató kampánya, a miniszterelnök a gyerekkoráról nosztalgiázik és kiscicát simogat.

Kéri szerint Orbán tudja, hogy azt a 2 és fél millió embert, akik háromszor is győzelemre vitték a Fideszt, minden áron egyben kell tartani.

„Amikor kinevetjük ezeket a gesztusokat, mert álságosnak tartjuk meg hazugnak, mert nem a várban szokott egy kastélyban lakni egy falusi csávó mindig elfelejtjük, hogy józan kalkuláció van mögötte” – tette hozzá Kéri, aki azt mondta,

újdonság a Fidesz kommunikációjában a járvány ellen sikerrel védekező Orbán Viktor képe.

A politológus emlékeztetett: 2014-ben a rezsicsökkentés ígérete, 2018-ban a migráció elleni harc köré épült a Fidesz kampánya, idén a járvány elleni védekezés és az oltásellenesnek kikiáltott ellenzék tölti be ezt a szerepet.

„Március közepén úgy döntött a stáb, hogy azt kell mondani ezerrel, legyőztük a vírust, és mellette azt kell üzenni, hogy a rohadt ellenzék oltásellenes és víruspárti” – magyarázta Kéri László, aki szerint

ezek az üzenetek is a tábor egyben tartását szolgálják, hiszen, aki meginog a Fidesz támogatásában, az pillanatok alatt megkapja az oltásellenes és víruspárti címkéket.

Kéri szerint azonban van kockázat a Fidesz stratégiájában, mivel hetek óta Orbán jelenti be a jó híreket a járvány alakulásában, de a megmentő szerepe csak akkor működik, ha a közvélemény tényleg úgy ítéli meg, jól kezelték a járványt.

„Nem lennék Orbán meg a tanácsadói helyében annyira biztos, hogy legyőztük a vírust” – mondta Kéri László. A politológus arra tippel, ezt hallgatjuk majd hónapokig.

Kéri szerint az elmúlt hetekben sikerült elterelni az emberek figyelmét a világszinten is rekordmértékű halálozási adatokról.

Azt is mondta, Orbán 2021 szeptemberében megindította a kampányát, mert látta, hogy a 6 nagy ellenzéki párt tényleg összefog. Ehhez a kampányhoz találtak neki üzenetet: „Én győztem le a vírust személyesen”.

A politológus úgy véli, Orbán dupla vagy semmit játszik, abban bízik, hogy Magyarországon lecsöng a járvány, de a világon mindenki a negyedik hullámról beszél, miközben idehaza még senki.

„Nem tartozom azok közé, akik elhiszik ezt a süket dumát, hogy mi voltunk a legsikeresebb járványkezelők Európában. Magyarország sem egészségügyileg, sem gazdaságilag nem jól kezelte” – mondta Kéri László, majd indokolt is:

  • az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetése a járvány kellős közepén nem jut eszébe normális politikusnak;
  • előkészítetlen volt az iskolák újranyitása;
  • a pedagógusok fele nem volt védett az újranyitáskor;
  • a járvány vesztesei alig kaptak állami segítséget, csak 8–10 család zsebét tömték milliárdokkal.

Kéri szerint Orbán eddig minden legyőzött ellenfelét maga találta ki, a koronavírust azonban nem, ezért is mondható, hogy dupla vagy semmit játszik a járványkampányával.

„Ez a kampány az Izaurán felnőtt országnak szól” – összegzett a politológus.

Az ellenzékről azt mondta: vannak az egyszerű nép nyelvén beszélő miniszterelnök-jelöltek az ellenzéki oldalon is, ilyen Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely is ilyen lenne, ha indulna, de a választókkal való találkozásokat nem lehet megspórolni. Az ellenzéknek járnia kellene az országot, nem szabadna beletörődniük, hogy a vidék Magyarországa Orbán Viktoré, még akkor sem, ha kiszorították az ellenzéket a vidéki nyilvánosságból – tette hozzá a politológus.

Kéri Lászlóval a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit beszélgetett

(Fotó: 168 óra/Bazánth Ivola)