Keresztbe tesz az időjárás, a felhős idő miatt nem biztos, hogy látható lesz a mai napfogyatkozás

A Nap több mint harmadát kitakaró részleges napfogyatkozás lesz ma, a közel két órán át tartó jelenséget szabad szemmel és távcsővel is látható lesz a déli órákban.
Vass Imre

2022. október 25. 09:20

Keresztbe tesz az időjárás, a felhős idő miatt nem biztos, hogy látható lesz a mai napfogyatkozás

Azonban nem biztos, hogy sikerül megfigyelni Szegedről a látványos égi jelenséget, mivel egész nap borús, felhős időnk lesz. 

 

 

Napfogyatkozáskor a Hold a Földről nézve a Nap elé úszik, és a Hold árnyéka a Földre vetül. Ez egy ritka és különleges esemény.

Teljes napfogyatkozás esetén a Hold teljes egészében eltakarja a Napot, részleges napfogyatkozásnál pedig csak egy részét takarja ki a napkorongnak.

 

A mostani fogyatkozáshoz hasonlót legutóbb 2015-ben lehetett megfigyelni, akkor 59 százalékát takarta ki a Hold a Nap területének. A következő nagyobb, Magyarországról 47 százalékosan látszó fogyatkozás 2027. augusztus 2-án lesz.

 

Az égi jelenség negyed 12 körül kezdődik, akkor lép be a Hold a napkorong elé. A legnagyobb fázist 12 óra 27 perckor éri el, akkor a Nap 44 százalékát takarja el a Hold.

 

A jelenség szabad szemmel is látható, azonban a csillagászok figyelmeztetnek arra, hogy a megfigyelésére csak szaküzletekben napmegfigyelésre alkalmazható eszközök használhatóak.

A napfogyatkozásra a Szegedi Csillagvizsgáló munkatársai különféle programokkal készülnek. A látogatóknak távcsőismertetőt és a jelenséggel kapcsolatos előadásokat szerveznek, valamint lehetőséget biztosítanak - többféle technikával - a fogyatkozás megfigyelésére

 

Az SZTE TTIK Fizikai Intézet és a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Csoportjának munkatársai a Dóm téren, illetve a Rerrich Béla téren teszik lehetővé a napfogyatkozás biztonságos, megfelelő szűrőkkel ellátott távcsövek és egyéb napnéző eszközök segítségével, történő megfigyelését. A programon való részvétel ingyenes.