Kepes András a kormány oktatási konzultációjáról: Kérdésbe csomagolt manipulatív üzenet

Az író és tévés személyiség is megkapta a Belügyminisztérium szülőknek szóló konzultációját, aminek a célja – a kormány szerint – az oktatás minőségének javítása.
Cservenák Zoltán

2022. december 04. 20:43

Kepes András a kormány oktatási konzultációjáról: Kérdésbe csomagolt manipulatív üzenet

Kepes arra is felhívja figyelmet, hogy a levélben a minisztérium azt állítja, kétszer is megkeresték a pedagógusokat, és most a szülőkön a sor. Értsd: a szülők térítsék jobb belátásra a demonstráló tanárokat.

 

„Arról ugyan nem szól az iromány, hogy a pedagógusok képviselőivel folytatott tárgyalások eddig miért nem jártak eredménnyel, és használják-e az oktatáskutatók évek óta rendelkezésre álló kutatásait, de legyünk jóhiszeműek, nézzük a nekünk, szülőknek szóló levelet!”

 

– nehezményezi Kepes András. Azzal a kérdéssel kapcsolatosan, ami így szól: „Kérjük, jelölje, hogy egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba?”, azt írja: 

 

„Aha! – mondja erre a nemzeti konzultációk kérdésein edződött szülő – csak nem a kérdésbe csomagolt manipulatív üzenet eljuttatása volt a rejtett célja ennek az elkésett és felszínes felmérésnek? Mert ez egy tipikus »szuggeráló kérdés«, amit nem használ se tisztességes közvéleménykutató, se újságíró. Nem azt kérdezi: Volt-e olyan tapasztalata, hogy pedagógusok szándékosan bevonták a diákokat a demonstrációkba? Hanem kérdésbe ágyazva, tényként sugalmaz nem bizonyított állítást. Ráadásul mindjárt kettőt. Egyrészt arra céloz, hogy a tanulók nem önszántukból tüntetnek, védik tanáraikat sorfallal és maguk készítette plakátokkal, nem őszintén tapsolják őket az iskolába érkezéskor, nem önként virrasztanak értük hideg hajnalon, nem azért zokognak, amikor elveszítik őket, mert szeretik és becsülik a tanáraikat, hanem mert a pedagógusok »bevonják« őket. Iskolás gyerekek szülője-nagyszülőjeként nekem az a tapasztalatom, hogy aki ilyet állít, az nem ismeri és lebecsüli ezeket az okos, öntudatos, a saját jövőjükért okkal aggódó fiatalokat és megrágalmazza a pedagógusokat. Ahogy az is hamis leegyszerűsítés, hogy a pedagógusok csupán a magasabb bérért demonstrálnak, holott a követeléseikből egyértelműen kiderül, hogy a csődben lévő iskolarendszer megreformálásáért, gyerekeink és az ország jövőjéért is küzdenek”.

Címlapon

mutasd mind