Képalkotás a munkában és a művészetben: megnyílt Fráter Loránd emlékkiállítása a REÖK-ben

Egy több szempontból is egyedülálló tárlat látható mostantól a kiállítóhelyen.
Kovács M. Norbert

2021. december 04. 22:33

Képalkotás a munkában és a művészetben: megnyílt Fráter Loránd emlékkiállítása a REÖK-ben

Szombat délután megnyitott a REÖK legújabb kiállítása, a Digitális vallomások – Fráter Loránd-emlékkiállítás. A megnyitóról és a kiállításról készített képeink az alábbi galériában láthatók.

 

 

A kardiológiai és mellkasi képalkotás teljes körű megismerésére, alkalmazási területeik feltérképezésére irányult Dr. Fráter Loránd szakmai munkássága. A hagyományos röntgendiagnosztika mellett ismerte az összes modern képalkotó diagnosztikai eljárás működését, a bennük rejlő lehetőségeket, illetve korlátaikat. Tudását lebilincselő előadásaiban és maximális szakmai igényességgel megírt radiológiai tankönyveiben adta tovább a következő generációknak.

 

A képzőművészet gyakorlásában több volt mint műkedvelő: a most látható digitális alkotásain kívül közel kétszáz kisalakú kép és rengeteg nyomat maradt utána.

 

A képzőművészet melletti korai elköteleződésének jele, hogy rajzai már tanulmányai során megjelentek a Délmagyarországban, az Élet és Irodalomban, a Szegedi Egyetem című lapban. A most megnyílt tárlaton a közönség nyomon követheti alkotói fejlődését, technikájának modernizálódását, útkeresési törekvéseit. Képeinek nem szokványos címei átfogó kultúrtörténeti tudását tükrözik. Az ihletet olvasmányaiból, zenei élményeiből, utazásaiból, a modern művészek alkotásaiból, a fotográfiából és természetesen saját gondolataiból merítette. Fotóinak digitalizáltan módosított változatai jelentik a váltást a digitalizált alkotói módszerre.

 

Akinek mindez felkeltette az érdeklődését, az most Szabó Luca fotóinak köszönhetően egy kicsit belenézhet a kiállításba, ami teljes valójában január 30-ig látható a Reök-palotában.