Kemenesi Gábor virológus: a betegségen átesettek oltva a legvédettebbek

A pécsi virológus a Nature folyóiratban megjelent legfrissebb tanulmányát foglalta össze röviden. Kemenesi azt írta: „Egy nagy adag jó hír”.

2021. június 16. 08:04

Kemenesi Gábor virológus: a betegségen átesettek oltva a legvédettebbek

A Zijun Wang, Frauke Muecksch, Dennis Schaefer-Babajew, Shlomo Finkin, Charlotte Viant, Christian Gaebler által jegyzett tanulmány legfontosabb megállapításai Kemenesi Gábor szerint ezek:

 • A memória B sejtjeink folyamatosan „fejlesztik” a vírus elleni antitestek kötőképességét illetve hatékonyságát a fertőzést követő hónapok során. Ezt a vírus immunrendszer számára legérdekesebb része ellen teszik, a receptorkötő hely ellen. Így idővel a kevesebb is jobb elve mentén egyre hatékonyabb védelmi arzenál fejlődik a testünkben neutralizáló antitestek formájában.
   
 • A betegségen átesettek 93 százalékánál 12 hónap után is fennáll a vírus megkötésének képessége, amit a vakcinálás nagyságrendekkel – Immunoglobulin G antitestek mennyiségét tekintve  harmincszorosára, neutralizációs képesség szempontjából pedig ötvenszeresére) meg is növel.
   
 • Az oltás a vírus elleni védekezésünk arzenálját az immunsejtek szintjén mennyiségileg is segíti.
   
 • Akik átestek a fertőzésen és oltásban is részesültek, a tanulmány szerint a mutánsok széles skálája ellen, hosszútávon védettek lehetnek.

 • A vakcinák új variánsokhoz történő módosítását sem kell túl gyakran elvégezni. A tanulmányban ezt az Alfa, Béta, Gamma és Iota variánsokkal erősítették meg.
   
 • Várhatóan a betegségen nem átesettek, csupán oltásban részesültek megfelelő vakcinálási időzítése is nagyon ígéretes hatást fejt majd ki.

Fontos kitétel ugyanakkor, hogy a tanulmány nem vizsgált olyanokat, akik nem betegedtek meg, de fölvették az oltást, illetve a vizsgált személyek mRNS-alapú vakcinákat kaptak. Kemenesi Gábor azt írja, a többi esetében még várni kell hasonló adatokra.

„A tanulmány legfőbb mondanivalója, hogy az mRNS vakcinák az immunrendszerünk védelmi képességét minőségileg és mennyiségileg is rendkívüli módon segítik a vírus ellen” – zárja a bejegyzését a pécsi virológus.