Kemenesei Gábor: Koronavírusos nyarunk van, indokolt a beltéri maszkviselés

A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa a 24.hu-nak arról beszélt, egyre sűrűbben jelennek meg új variánsok, törvényszerű, hogy újabb és újabb változatok érkezzenek megjósolhatatlan körülmények között. Akkor is, ha nem veszünk róla tudomást.
Garai Szakács László

2022. július 09. 09:32

Kemenesei Gábor: Koronavírusos
nyarunk van, indokolt a beltéri maszkviselés

– Szinte biztosak lehetünk benne, hogy Magyarországon is kialakul a járvány újabb, „nyári hulláma”, de hogy mit fog okozni a kórházak számára, azt nem lehet előre megjósolni – mondta Kemenesi Gábor virológus a 24.hu-nak. Két új variáns, az Omikron BA.4 és BA.5 a domináns vírus most, ezek okozzák itthon is a fertőzöttek számának újbóli növekedését. Ezeknek a variánsoknak a legjellemzőbb, először jelentkező tünete a fejfájás, ám ez sokszor már csak akkor jelentkezik, amikor a Covid-teszt még negatív eredményt mutat.

 

– Bármilyen, klasszikus, Covidra utaló tünet esetén kövessük a korábban megismert protokollt: jelentkezzünk háziorvosunknál, lehetőség szerint végeztessünk tesztet, vagy végezzünk mi magunk gyorstesztet, ám a legfontosabb, hogy tartsuk magunkat karanténban – javasolja Kemenesi Gábor.

 

Ugyanis az új variánsok a jelek szerint fertőzőképesebbek, mint az eredeti Omikron.

 

Még most is megéri beoltatni magunkat

Ha eddig még egyáltalán nem tettük, vagy csak egy vagy két oltást vettünk fel, akkor sem késő még beadatni a következő oltást. a vakcinákkal kialakított T-sejtes védelem hatékonysága továbbra is magas fokú, és ezen múlik, hogy a kórokozó milyen komoly betegséget idéz elő – emiatt a vakcinák továbbra is jól védenek a súlyos megbetegedés ellen.

 

– Jön az új járványhullám, és nem tudjuk, milyen lesz. A legfontosabb tehát a felkészülés és óvatosság, mindenki vegye fel a harmadik oltást, az idős vagy egyéb veszélyeztetett csoportokba tartozók a negyediket is, és zárt terekben kezdjünk el mihamarabb maszkot hordani – mondta a virológus.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind