Kell-e egy feleségnek mindenáron követni a férjét? Vagy cselekedjen lelkiismerete szerint? És Indiában? – politika dráma a Szeged Televízióban

Az Indiai Filmhét második moziját vetíti este a televízió.
Kell-e egy feleségnek mindenáron követni a férjét? Vagy cselekedjen lelkiismerete szerint? És Indiában? – politika dráma a Szeged Televízióban

A budapesti Hatoscsatorna mellett a Szeged Televízió a másik hazai médium, amely az Indiai Filmfesztivál filmjeit adásába szerkesztheti. December 9. és január 6. között összesen öt indiai mozgóképes alkotást láthatnak a nézők.

A második film az 1970-es évek végén játszódó politikai dráma. 1975 és 1977 között volt egy huszonegy hónapos időszak, amikor Indiában szükségállapotot hirdettek ki. Az Indu Sarkar konfliktusa abból adódik, hogy a címadó főhős nem akarja férjét követni, aki a rendkívüli helyzetet karrierje előmozdítására használná fel. Indut lelkiismerete azonban egy másik útra viszi.

A film erős ellenérzéseket váltott ki Indiában, ahol sokan azért bírálták, mert Indira Gandhit (India akkori miniszterelnökét) és fiát rossz színben mutatja be. Az Indiai Nemzeti Kongresszus több támogatója a film vetítését meg akarta akadályozni, Indira Gandhi unokája pedig a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, hogy tiltsák be. A bíróság azonban elutasította a keresetet azzal, hogy „a film művészi kifejezése nem sérti a törvényeket”.

A film rendezője, forgatókönyvírója Madhur Bhandarkar, az egyik legismertebb indiai filmes, több díj birtokosa, akinek műveit az Indiai Nemzeti Filmarchívum örök időkre megőrzi. Bhandarkar alkotásaiban gyakran választ női főhőst, mint az Indu Sarkarban is és társadalmilag, politikailag kényes témákat dolgoz fel.

„A filmjeim nem ítélkeznek; csak azt mutatom be, ami a társadalmunkban történik, néha talán mutatok megoldást is, és néha előfordulhat, hogy nem. Hiszen az élet megy tovább...”

Indu Sarkar
indiai politikai thriller, 2017., 130 perc
Indu Sarkar: Kirti Kulhari
Navin Sarkar: Tota Roy Chowdhury
Sanjay Gandhi: Neil Nitin Mukesh
Indira Gandhi: Supriya Vinod

Operatőr: Keiko Nakahara
Írta és rendezte: Madhur Bhandarkar

Bemutató december 16., szerda 21.30, ismétlés december 20., vasárnap 20.00.

Nézze meg a film ajánlóját!

Tovább olvasom