Kell a pénz a Pistának, nem jut a postára – Besenyei Zsolt jegyzete

Kinek mit intézett a kormánya, ugye. Először harmincöt kisposta bezárását jelentették be. Azután kilencven lett belőle. Most háromszázhatvannál tartunk.
Besenyei Zsolt

2022. november 03. 16:47

Kell a pénz a Pistának, nem jut a
postára – Besenyei Zsolt jegyzete

A fővárosban is bezár a posták negyede, Szegeden is tizenkettő, de a legnagyobb csapást ezzel a kistelepülésekre, a falvakra, a vidékre méri ezzel az Orbán-kormány. Már megint.

 

Falun a posta az élet színtere. Az agora. Nemcsak levelet adnak fel és számlát fizetnek be, hanem megbeszélik a híreket. Most például, hogy milyen drága minden, és fáznak otthon, mert ilyen árak mellett nem merik bekapcsolni a fűtést.

 

Nem kell ez annak a Fidesznek, amelyik leghangosabban tiltakozott, amikor a Gyurcsány-kormány tizenöt éve a világgazdasági válság idején a kisposták bezárásán gondolkodott. Mert hogy ez a vidék megölése, a falvak elpusztítása. Aztán megcsinálták ők maguk. A dolog adekvát az állami gázártámogatással, aminek elvételével a Fidesz a legutóbbi kampányban az ellenzéket vádolta. Amivel megnyerte a választást, és meglépte pontosan az ellenkezőjét, mint amit ígért.

 

Mostantól úgy lesz, hogy levelet, csekket feladni, felvenni a boltban lehet, onnan átviszik a bezárt, postahivatalként nem működő postára a postások, akik már nem állami alkalmazottak lesznek, és onnan viszi el a posta furgonja.

 

A hivatalos indoklás a veszteséges működés, a munkaerőhiány és a gázár. A munkaerőhiány csak nőni fog, mert a postásmunkát még kevesebbért kellene végezni. A gázárról meg csak annyit, hogy, ugye, azzal kampányolt Orbán és a Fidesz, hogy Szijjártó olyan remek áron kötött szerződést a Gazprommal, hogy nálunk megmarad a rezsicsökkentés, mert az orosz gáz olcsó:

 

„Mi itt nem fogunk megfagyni télen. Ők ott meg szülhetnek férfiként. Kinek mit intézett a kormánya” – mondta Orbán tavaly novemberben, a Fidesz kongresszusán.

 

Mondjuk, nem ígérte meg az összes télre.

 

A Magyar Posta arra hivatkozik, hogy drága a gáz, meg hogy Európa összes országában energia-veszélyhelyzet van.

 

Pedig, jelentem, nincs: a Fidesz-propaganda állításával szemben Európa minden országában van elég áram, olaj és gáz, továbbá energia-veszélyhelyzet sincs hirdetve sehol. Már persze Magyarország kivételével. De itt háborús veszélyhelyzet is van, miközben az sincs sehol máshol. Ez egy ilyen ország.

 

Vlagyimir Vlagyimirovicsnak és a Szijjártó által az oroszokkal kötött tragikus szerződésnek köszönhetően a gáz persze valóban drága. De azért nem árt emlékezni, hogy 2015-ben az EU azt ajánlotta Orbánéknak, hogy az uniós támogatásokat költsék a lakóingatlanok energiahatékonyságának korszerűsítésére. Ezt akkor a kormány Lázár – mint akkori tótumfaktum – hangján utasította vissza, hogy inkább a középületek szigetelésére adjon pénzt a hanyatló Nyugat.

 

Az eredmény persze az lett, hogy a családi házak szigeteletlenül maradtak, az iskolák bezárnak télre, és most a posták felszámolását is a magas fűtési költségekkel indokolják.

 

Lehet menni postára a szomszéd faluba, városrészbe, kerületbe. Éppen úgy mint bankolni: amikor Takarékok kerültek NER-, azaz Mészáros-közelbe, azoknak a falusi fiókjait is bezárták, pedig sehol nem volt még akkor emelt gázár és a rezsicsökkentés csökkentése.

 

A hivatkozás – az egyáltalán nem olcsó orosz gáz mellett – most persze megint „Brüsszel”, amelyik megtiltotta a Posta állami támogatását. Arra meg már nem emlékszik senki, hogy a Postától Orbán jogszabályban vette el a kampány- és szóróanyagok kihordásának lehetőségét. Pedig az neki nem került volna semmibe, ellenben jó pénzt hozott volna.

Ugyanakkor az ellenzék kampányanyagai eljuthattak volna a kistelepülésekre is, de azt meg végképp nem akarta a Fidesz.

 

Véletlenek megint nincsenek. Augusztusban a Magyar Posta logisztikai együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a Waberer’s-szel, amiben éppen most lett nagytulajdonos Tiborcz István, Orbán veje. A pénzszállítást pedig a Pintér Sándor belügyminiszterhez köthető Civil végzi.

 

A költségeket üzleti titokra hivatkozva nem kötik a terhet viselő adófizetők orrára. De a NER működését ismerve az igen valószínűtlen, hogy nyernének rajta. Elég csak a tavaly a Pfizernél kétszer drágábban beszerzett, de legalább csak fele olyan hatásos kínai vakcinák esetére gondolni.

 

A megszorítások ellenére a Fidesz legfőbb politikája (értsd: a nemzeti burzsoázia kiépítése, a közpénzek privatizációja, egészen magyarul a korrupció és a lopás) egy pillanatra se áll le. Sőt, a kreált és valódi válságok inkább csak újabb alkalmat jelentenek a felpörgetésére.

 

Orbán Viktor a választás előtt azt ígérte, megvédi a gázártámogatást, nem fogunk megfagyni a télen, közvetlenül azután pedig, hogy nem változtat a politikáján, mert annak még sose volt jó vége, és megszorítások, azok aztán pláne nem lesznek.

 

Ehhez képest még az év se ért véget, de az átlag fölött hétszeresére emelte a gázárat, elvette az önkormányzatok rezsitámogatását, bezárnak télre a közintézmények, közte az iskolák, és most bezárják a posták egy komolyabb hányadát is.

 

Persze csak a magyar családok, a falu és a Magyarország nyolcvan százalékát jelentő vidék minél jobb megvédése érdekében.