Keljen korán holnap, megéri! Négy fényes bolygót láthat a Hold mellett, sőt a Nemzetközi Űrállomás is láthatóan elroboghat a szegedi égbolton!

Már csak az kell, hogy ne legyen felhős az ég felettünk. Ez még necces, de hátha szerencsénk lesz hajnalban!
Garai Szakács László

2022. április 25. 17:09

Keljen korán holnap, megéri! Négy
fényes bolygót láthat a Hold mellett, sőt a Nemzetközi Űrállomás
is láthatóan elroboghat a szegedi égbolton!

A négy legfényesebb bolygó, a Jupiter, a Vénusz, a Mars és a Szaturnusz, valamint a Hold egymás után, egy vonalban látható a hajnali égbolton a következő napokban!

 

Napkelte előtt, 4 óra 45 perc és 5 óra között lehet a legjobban megfigyelni a planétákat, amikor még a Nap nem ragyogja be egészen az égboltot, de már eléggé magasra emelkedtek a bolygók. A fénypettyek a keleti-délkeleti láthatár felett 5–10 fokkal sorakoznak majd a hajnali égbolton.

 

A legfényesebb a Hold lesz, majd a Vénusz és a Jupiter, halványabbak a Mars és a Szaturnusz. A fényesség látszatát ugyanakkor megzavarhatja az, hogy az alacsonyabban lévő bolygók mögött hamarabb világosodik az égbolt háttere.

 

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) is ott lesz a bolygókkal: április 26-án és 27-én is feltűnik majd a műhold a hajnali égbolton.

 

 

Egy dolog miatt kell csak izgulni, hogy tiszta legyen az égbolt. Ez most még nem biztos, hogy összejön kedden, szerdára meg még elszomorítóbbak lesznek a körülmények, de erről majd akkor.

 

Május elsején pedig a Jupiter és a Vénusz ritka szoros együttállását lehet majd megfigyelni.