Keljen fel hajnali négykor! Sporttörténelmet láthat!

A Los Angeles Lakers hazai pályán fogadja az Oklahoma City Thundert. Azért lehet több ez a mérkőzés egy átlagos alapszakaszmeccsnél, mert LeBron James megdöntheti Kareem Abdul-Jabbar örökös pontrekordját. És ehhez nem is kell igazából extraklasszis produkció. Az sokkal nagyobb kérdés, valóban játszhat-e, a bokája ugyanis egy kicsit még vacak(ol).
Garai Szakács László

2023. február 07. 15:17

Keljen fel hajnali négykor!
Sporttörténelmet láthat!

38 ezer 387.

 

Ez az NBA ma még érvényben lévő pontrekordja. Kareem Abdul-Jabbar 1969 és 1989 között hozta össze ezt a mennyiséget és szerda hajnalban könnyen lehet, hogy már csak második lesz a pontszerzők örökranglistáján.

 

Ugyanis LeBron James a huszadik szezonjában megdönti ezt a rekordot. És tényleg csak az a kérdés, hogy már most, magyar idő szerint szerda hajnalban, az Oklahoma City Thunder, vagy péntek hajnalban a Milwaukee Bucks ellen lesz meg a rekorddöntés. Harminchat pont kell hozzá, Jamesnek 38 ezer 352 pontja van. Harminchat pontot James igazából különösebb izzadás nélkül tud dobni, bár a Bucks ellen eggyel stílusosabb lenne az előzés: Abdul-Jabbar a Bucksban kezdett, a Lakersben vonult vissza, ott ért igazán a csúcsra, és James most a Lakers tagjaként előzheti meg a Kapitányt.

 

Hogy jutottunk el a rekorddöntésig?

James 2003. október 29-én mutatkozott be a Cleveland Cavaliers újoncaként Sacramentóban. Első kosara előtt még leszedte Christie rossz dobását, az ellentámadásból alley oopra tette fel a labdát Davisnak, majd a negyedik perc elején a sarokból egy könnyű tempóval megszerezte első kosarát – hogy abszolút „tükörteljesítmény” legyen: a gólpasszt Davis adta neki. Nézzék meg!

 

Akkor még senki nem sejtette...

 

De ez lett belőle:

  • 2006. január 21.: megvan az ötezredik pont, a Utah Jazz ellen dobta. Nem mellesleg a legfiatalabbként az NBA-ben, huszonkét évesen meglett neki.
  • 2008. február 27.: eléri a tízezredik dobott pontot a Boston Celtics ellen – ez is a legfiatalabbként van meg neki.
  • 2010. március 19.: tizenötezredik karrierpont is kipipálva, egy sikeres büntetővel, a Chicago Bulls volt az ellenfél.
  • 2013. január 16.: már a Miami Heat színeiben van meg a húszezredik pont, a Golden State Warriors ellen a második negyedben egy közeli tempóval.
  • 2015. november 2.: ekkor újra Clevelandben pattogtat, a huszonötezredik pontot a Philadelphia 76ers ellen szerezte, ezt is a legfiatalabb játékosként érte el.
  • 2018. január 23.: a hetedik játékosként érte el a harmincezredik pontot, az ellenfél a San Antonio Spurs volt. 33 éves 24 napos volt ekkor, igen, a legfiatalabb volt ennél a mérföldkőnél is.
  • 2018. november 14.: lehagyja Wilt Chamberlaint – 31 ezer 419 pontja volt – a Portland TrailBlazers ellen.
  • 2019. március 6.: a Denver Nuggets elleni meccsen megelőzi Michael Jordant a pontlistán, 32 ezer 292 pontnál is többet szerzett már.
  • 2020. január 25.: LeBron lehagyja Kobe Bryantet, újra a 76ers az ellenfél 33 ezer 644 pontnál tart.
  • 2022. március 19.: A Washington Wizardsnak dobott 38 pontjával megelőzte a Postást, a 36 ezer 928 pontig jutó Karl Malone-t.

És most várunk. Mindenki ott lesz a Staples Centerben, biztos, hogy amint beesik a rekorddöntő kosár, időkérés és véget nem érő népünnepély lesz. Aztán valahogy lejátsszák a meccs végét. Csak legyen rendben tényleg a bokája. Amit mostanában meccsről meccsre raknak össze.

 

A Los Angeles Lakers–Oklahoma City Thunder NBA-mérkőzést a Sport1 hajnali négytől élőben közvetíti.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind