Kék és fekete: ismét nézők előtt mutathatja be új, kétrészes táncestjét a Szegedi Kortárs Balett

A szegedi táncosok – hosszú kényszerszünet után – idén először lépnek fel közönség előtt. Szombat este a Nemzeti Táncszínházban mutatják be az együttes új, kétrészes estjét: a holland koreográfus, Nanine Linning The black paintings című művét és a Blue című táncjátékot, amelyet Juronics Tamás, Czár Gergely és Kurucz Sándor jegyez.

2021. június 11. 13:06

A pandémia miatti hosszú kényszerszünet után május végén, a Bartók Tavaszon jelentkezett új darabbal a társulat. Juronics Tamás koreográfiája, a Concerto Bartók Béla művére született és a zeneszerző géniusz életét mutatta be a tánc eszközeivel, újszerű módon.

A formabontó, jó félórás előadás a Nemzeti Filharmonikus Zenekar előtt játszódott, valójában nem is igazi táncjáték volt, sokkal inkább színpadi zenei installáció, amelyben magát Bartók Bélát is megidézték a színpadon.

Már nem új, de a koronavírus-járvány miatt csak most mutatják be először közönség előtt a holland koreográfus, Nanine Linning The black paintings című koreográfiáját. A nemzetközi táncvilág nagyágyúja még tavaly ősszel dolgozott együtt Szegeden a társulattal.

Nanine Linning a világosság és sötétség közti harc történetével mesél a zsarnokságról

Az amsterdami táncművész darabját a spanyol festő, Francesco Goya képei inspirálták. A The black painting megbízója 2015-ben a Gauthier Dance együttes volt.

A Szegedi Kortárs Balettnek ezt kiegészítve Linning egy második részt is koreografált a Fekete Festények-sorozat rövid történeteinek folytatásaként.

(fotók: Tarnavölgyi Zoltán)

A spanyol mester a saját háza falára festette a legsötétebb rémálmokat is felülmúló tizennégy fekete festményét, amelyek a színvilágukról és a hangulatukról kapták a nevüket.

Goya alkotásainak egyik darabja, a görög mitológia Titánját, Kronoszt ábrázolja, amint éppen tébolyult félelemtől áthatott tekintettel hozzálát gyermeke felfalásához. A legenda szerint ugyanis attól félt, hogy utódai majd az ő uralmára törnek, ezért megszületésük után rögtön megette őket.

– Ez a történet az elnyomásról és a hatalomról szól. Azt szerettem volna megmutatni, hogy a hatalom és az erő hogyan képes uralkodni más emberek életén, akár egy törékeny újszülöttén is. Azt látom, szerte a világon ma is sok az erőszak, a jogtalanság, sokan élnek elnyomásban. Ez ellen igyekszem tüntetni, de nem az utcán, hanem a színpadon – nyilatkozta tavaly ősszel a Szegeden tartózkodó művész.

Linning Goya festményeit saját, a mai társadalomra vonatkozó víziójával együtt kelti életre és helyezi a klasszikus világosság és sötétség közti harc történetébe.

Elénk tárja a küzdelmet, ahogy fényt és reményt keresünk a krízis, a zsarnokság és a kétségbeesés idején.

A harmincöt perces korográfiát Heim Boglárka, Vincze Lotár, Marie Vilette, Bocsi Petra, Liszkai Zsófia, Nier Janka, Nyeste Adrienn, Francesco Totaro, Adam Bobák, Czár Gergely, Graziano Bongiovanni és Kiss Róbert táncolják.

Blue, avagy egy nagyobb ecsetvonásokkal felrajzolt kísérlet

A szombaton bemutatandó táncest másik koreográfiájában a kék szín játssza a főszerepet. Juronics Tamás és két alkotótársa, Czár Gergely és Kurucz Sándor a színek játékából adódó asszociációk sokféleségére építették új, közös alkotásukat, a Blue-t.

– Legtöbbször történeteket szoktam elmesélni a tánc nyelvén, de itt most nem erről van szó. Ez a közös koreográfia egy kísérlet. Ezek szabad asszociációk mentén létrejövő etűdök, amik végül egy egésszé állnak össze. Ezért mindhárman – Czár Gergely, Kurucz Sándor és én – a munka során eldöntöttük, rábízzuk magunkat a tánc nyelvének absztrakciójára és hagyjuk, hogy ez a mű egy nagyobb ecsetvonásokkal felrajzolt alkotás legyen – mondta érdeklődésünkre a próbák kezdetén a Kossuth-díjas koreográfus.

Az előadásban az alkotók a kék színt egyfajta szimbólumként használva, annak számtalan jelentése köré építették fel darabjukat. Egyszerűen beszínezték a szereplőket, és az ilyen módon csoportok és egyének között létrejövő színbeli, formai különbségekből adódó játékkal sokféle asszociációra késztetik a nézőket.

– Ha a gondolatainkat meg merjük fogalmazni, abban a pillanatban beszíneződünk, bekerülünk egy skatulyába, ahová valójában egyáltalán nem tartozunk. Furcsán elveszni látszik a szólásszabadság lehetősége, mert ugyan mondhatod a magadét, de ha így teszel, akkor biztos, hogy bekategorizálnak.

A kiinduló gondolatok kapcsán számos szituáció merült fel az alkotókban, amelyek során a csoport és az egyén, vagy a több csoport különbségéből kialakuló konfliktusokat ábrázolják.

Az angol nyelvben a „blue” szó a szín jelölésén túl plusz tartalmat is hordozhat; egyfajta szomorkás hangulatot is jelent. Ez a többletjelentés indokolta a mű címválasztását.  

A szokatlanul hosszú, közel ötven perces táncjátékot Bocsi Petra, Heim Boglárka, Hudacsek Hanna, Liszkai Zsófia, Mészáros Fanni, Nier Janka, Nyeste Adrienn, Kiss Réka, Marie Vilette, Adam Bobák, Graziano Bongiovanni, Kiss Róbert és Vincze Lotár táncolják.

Később Szegeden is bemutatják, de online is meg lehet nézni

Nem kell szomorkodniuk azoknak a szegedi balett rajongóknak, akik most nem jutnak el a budapesti bemutatóra.

Egyrészt ősztől Szegeden többször is látható lesz a társulat új koreográfiája, másrészt a kétrészes kortárstánc-estet június 24-én, csütörtökön este fél 9-kor a Nemzeti Táncszínház online is levetíti. Az előadás megtekintés ingyenes, de regisztráció után jegyet kell rá váltani.

Az online vetítés a színházból este 8 órakor, az előadás fél 9-kor kezdődik. A streamet visszatekerni, megállítani, utólag megtekinteni nem lehet. Az előadás szerzői jogok miatt csak magyarországi IP címről tekinthető meg.

rag

Tovább olvasom