Kedvezményes menetjegyeket válthatunk Szegeden a következő három hónapban

A járványhelyzet okozta korlátozások miatt húsz százalékra esett vissza a tömegközlekedést használók aránya Szegeden. Az önkormányzat kedvezményes akciókkal, illetve az online jegyvásárlás bevezetésével szeretné újra népszerűvé tenni a közösségi közlekedést.

2020. június 25. 19:43

Kedvezményes menetjegyeket válthatunk Szegeden a következő három hónapban

Szeged közgyűlésének több bizottsága is tárgyalta a héten azt a javaslatcsomagot, amely szerint a forgalom élénkítésére július elejétől szeptember végéig több kedvezményt is igénybe vehetnének majd az utasok. Eszerint egy 24 vagy 72 órás menetjeggyel hétvégente 2 fő is utazhatna. Városi fesztiválok idejére pedig újra elérhető lenne az „este hat után egy jeggyel” akció. Ez azt jelenti, hogy az este 6 óra után vásárolt jeggyel másnap reggel hatig bármilyen tömegközlekedési eszközt igénybe vehet az utas. Ez utóbbi rendelkezés

  • az újszegedi szabadtéri színpadon megtartott előadások,

  • az augusztus 20-i városi ünnepségek napjain (20-ától 23-áig),

  • a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál (szeptember 4–6.),

  • valamint a Bortér ideje alatt (szeptember 16–20.)

lesz érvényes.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester elmondta, hogy korábban is biztosították ilyen vagy hasonló a kedvezményeket az utasok számára, de most, hogy a járvány ideje alatt kevesebb bérlet és vonaljegy fogyott, arra számítanak, hogy a fesztiválidőszakban sokan élnek majd a 24 vagy 72 órás jegy kínálta előnyökkel. A tapasztalatok szerint turisták és helyiek egyaránt vásárolták ezeket a jegyeket, amelyek kifejezetten a spórolást és a felhőtlen szórakozást segítik. Nagy Sándor szerint a promóciós céllal bevezetett kedvezmények hosszú távon kedvezően hatnak majd a szegedi közösségi közlekedésre, és az emberek visszatérnek a buszokra, trolikra, villamosokra.

– Az országban egyedül Szegeden lehet megváltani a járműveken érintőképernyős automaták segítségével a menetjegyeket. Ezek csak az adott időpontban, az adott járművön érvényes jegyek, ugyanakkor rövidesen lehetőség lesz rá, hogy online meg lehessen váltani előre a vonaljegyet, illetve akár a bérletet is. A városfejlesztési alpolgármester azt is elmondta, hogy ez az előkészítő szakaszban lévő újítás hasonló lesz, mint amilyeneket jelenleg a MÁV és a Volánbusz társaságok alkalmaznak. Augusztus folyamán, legkésőbb augusztus 20-a környékére elkészülünk azzal az applikáció-fejlesztéssel, amely lehetővé teszi, hogy a szegediek és a Szegedre érkező turisták egy okostelefonos alkalmazás segítségével is megvásárolhatják a fedélzeti jegyüket, a 24 órás vagy a 72 órás jegyet vagy a havi bérletet – mondta Nagy Sándor.

Ez annyit jelent, hogy a vásárlás online, míg a jegy érvényesítése a járművon történik, és amikor az ellenőr elkéri az utastól a jegyet, akkor csak „lecsippantja” a készülékével az utas mobilkészülékén a megfelelő kódot.

A két országos közlekedési társasággal azért is kell közös applikációs rendszert alkalmazni, mert a Volánbusz aktívan részt vesz a városi tömegközlekedési szolgáltatásban, a Szegedet Hódmezővásárhellyel összekötő tramtrain révén pedig rövidesen a MÁV-hoz is több szálon kötődik majd a helyi közösségi közlekedés.

Címlapon

mutasd mind