Kedden a parlament elé kerül a Szegedi Tudományegyetem modellváltásáról szóló törvényjavaslat

Tizenegy felsőoktatási intézmény átalakulásáról döntenek, köztük van az SZTE is. Szajbély Mihály professzor egy utolsó utáni online fórumon megjegyezte, ki kellett volna próbálni, mi van, ha nemet mond egy intézmény a kormánynak.

2021. március 27. 09:16

Kedden a parlament elé kerül a Szegedi Tudományegyetem modellváltásáról szóló törvényjavaslat

A Magyar Narancs arról ír Stumpf István kormánybiztos a törvényjavaslat benyújtásáról egy online fórumon beszélt. Szerinte semmilyen kormányzati nyomás nem volt az egyetemeken.

 • Szegedi Tudományegyetem,
 • Semmelweis Egyetem,
 • Debreceni Egyetem,
 • Pécsi Tudományegyetem,
 • Dunaújvárosi Egyetem,
 • Budapesti Gazdasági Egyetem,
 • Óbudai Egyetem,
 • Magyar Táncművészeti Egyetem,
 • Nyíregyházi Egyetem,
 • Testnevelési Egyetem,
 • Eszterházy Károly Egyetem.

ez az a tizenegy intézmény, ami modellt vált(hat) egy körben. Stumpf István arról is beszélt az MTA köztestületi tagjaiból álló Stádium 28 Kör pénteki online fórumán, hogy külön jogszabálytervezetet is előterjesztenek a vagyonkezelői alapítványokról, ebben az szerepel majd, hogy amennyiben az egyetemi alapítványok felügyelőbizottságában megüresedik egy hely, az egyetem szenátusa delegálhat oda tagot, ha pedig új kuratóriumi tagot kell kinevezni, akkor a szenátusnak véleményezési joga lesz. Az indulásnál azonban Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nevezi majd ki a kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagokat, bár Stumpf elmondása szerint az egyetemek rektorai és az MTA elnöke is tehetett javaslatokat.

Hogyan fognak működni?

A Magyar Narancs szerint az alapítványi egyetemek kuratóriumaival a kormány köt majd többéves finanszírozási szerződéseket, Stumpf ígérete szerint az állam nem vonul ki a finanszírozásból, egyes intézmények költségvetésének akár 50–60 százaléka jöhet állami forrásból továbbra is. Emellett a Pénzügyminisztériumban dolgoznak az egyetemi kötvények és az egyetemi tao bevezetésén is, illetve az is felmerült, hogy a Corvinushoz hasonlóan – bár kisebb volumenben – MOL- és Richter-részvényeket kaphatnak az alapítványok. Konkrétumokról azonban még nem tudott beszámolni a kormánybiztos.

Szajbély Mihály: Érdemes lett volna kipróbálni, mi lett volna, ha nemet mondhat az egyetem a kormány ajánlatára

A fórumon részt vett Szajbély Mihály professzor is, aki hangsúlyozta a modellváltás bizalmi válságot idézett elő az egyetemen, karok fordultak szembe egymással vagy éppen saját szenátusi képviselőikkel. Szajbély szerint érdemes lett volna kipróbálni, mi történik, ha nemet mondanak a kormány – egyébként teljesen tisztázatlan feltételrendszerű – ajánlatára; attól tart, a piaci működési logika önmagában csorbíthatja az autonómiát, és az üzletileg nem megtérülő képzések leépítésére ösztönözheti az egyetemet. A professzor megjegyezte, hogy az SZFE-botrány és Stumpf István józan esze miatt talán tényleg lehet abban bízni, hogy normális lesz az egyetemek és a kuratóriumok viszonya, de erre semmilyen intézményes vagy törvényi garancia nincsen.

„Pont, mint a Kádár-rendszerben: abban reménykedhetünk, hogy nem lesz keményvonalas a párttitkár.”

gszl