Katkó Krisztina, szegedi Michelin-tányéros séf: A konyha művésze bárhonnan érkezhet

Szeged két étterme is felkerült a gasztronómia világtérképére: az Alabárdos mellett az Alkimista Kulináris Műhely is Michelin-tányért kapott. Utóbbi séfje hosszasan írt a Facebookon az élményről és a mögöttük hagyott időszakról.
Cservenák Zoltán

2022. november 07. 09:23

Katkó Krisztina, szegedi Michelin-tányéros séf: A konyha művésze bárhonnan érkezhet

A Michelin Guide a 2022-es magyar nemzeti válogatásban ajánlja az Alkimistát és az Alabárdost Szegedről. Ez azt jelenti, hogy a két szegedi étterem bekerült azon 62 magyarországi vendéglátóhely közé, amik nemzetközi szinten is elismerésre méltó gasztronómiai értéket képviselnek. Ez egyfajta gasztronómiai világörökségi lista és egyben iránytű is a vendéglátás számára.

 

„Soha ilyen hétvégénk nem volt még, sem nekünk, sem hazai és a vidéki gasztronómiának. Most először szerepel a világtérképen a teljes magyarországi térség, összesen 62 étteremmel: kinyílt az ajtó…” 

 

– írja érzelmes posztjában a Facebookon Katkó Krisztina, az Alkimista Kulináris Műhely séfje, aki egyben elismeri minden kollégája munkáját a vendéglátásban, akik két járvánnyal terhelt év után „hisztérikusan követelőző gazdasági helyzetben, a szektort letaroló emberhiány közepette” is végigküzdötte az elmúlt időszakot, akár bekerült a Michelin Guide-ba, akár nem.

 

A séf akinek csak tudta, megköszönte a hírt, véleményt, segítséget, munkát, de elsőként a vendégeket említette:  

 

„Köszönöm a vendégeinknek, hogy vannak, jönnek velünk, kitartanak mellettünk és profin működtetik a vendégoldalt, olyan idehozott bizalmi betéttel és nyitottsággal, ami felbecsülhetetlen. Nélkülük nem tarthatnánk itt…”

Katkó Krisztina szerint az Alkimista 

 

„szellem és anyag egyszerre- ettől műhely. Hálásan gondolok mindenkire, aki az elmúlt esztendőkben figyelmet szentelt a munkánknak, minkét fenti összetevőt gazdagítva”.

 

Idézi a Lecsó című animációs film egyik alapgondolatát, miszerint „Főzni bárki tud”, majd hozzáteszi:

 

„Ez nem azt jelenti, hogy bárki lehet a konyha művésze, hanem azt: a konyha művésze bárhonnan érkezhet. Ez a Michelin gálán ugrott be, mert valahogy így állunk mi is ezzel...”

 

Katkó Krisztina szerint, azzal, hogy a Michelin figyeli a vidéki Magyarország éttermeit, azt is kifejezik: 

 

„nemzetközi színvonalú munkát az asztalra tenni bárhol lehet, az immár ebben az országban deklaráltan nem elhelyezkedés függvénye”.